Aktywny samorząd na 2018 rok - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 gru 2017, 13:39

Mixi
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 wrz 2016, 13:16
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 15:02

piszmy tutaj swoje wnioski aby każdy (kto będzie się z nimi zgadzał) wysłał je ze swojego PCPR'u :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 03 sty 2018, 12:27

Jakie przyjmujcie terminy przyjmowania wnioskow bo nie ma terminu zakończenia ich przyjmowania?

w Module II jest zapis że dodatek może być zwiększony o 200 zł jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem /programem/ planem studiów. Czy te 200 zl będzięcie dawać dla każdej osoby czy będziecie wymagać aby to udokumentować? Jeśli tak to w jaki sposób?

To samo dotyczy zwiększenia dodatku o 300 zł gdy Wnioskodawca jest osobą poszkodowaną w 2017 r lub w 2018 roku w wyniku działania żywiołu?
Oleśka
Stażysta
Od: 09 gru 2016, 10:19
Zajmuję się: Aktywny Samorząd

Napisano: 03 sty 2018, 13:28

Zastanawiam się nad tym dodatkiem 200 zł (jeśli studia realizowane są zgodnie z harmonogramem...), ale który semestr mamy ocenić? Wcześniejszy, czy bieżący?

Druga kwestia, której nie lubię i milczę ;), gdy przychodzą studenci z czesnym powyżej 3000 zł. Jeśli PFRON chce koniecznie wypłacać więcej takim studentom, to powinien uprościć te procedury.

A tak poza tym, to wolałabym żeby PFRON więcej pieniędzy przeznaczył na środki algorytmowe niż na AS (ale to takie moje życzenie).
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 03 sty 2018, 15:15

Ja proponuję Ad. Ust. 13.
6) 200 zł - jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem/programem/planem studiów.
Na podstawie jakich dokumentów i na jakim etapie realizator ma zweryfikować czy studia są realizowane zgodnie z harmonogramem.

Ad. Ust. 32.
21) półroczu/semestrze – należy przez to rozumieć okres, na który może zostać przyznana pomoc finansowa na pokrycie kosztów nauki w szkole, obejmujący zajęcia dydaktyczne, sesję egzaminacyjną oraz obowiązkowe praktyki;

Proponuję usunąć zapis „obowiązkowe praktyki” gdyż często są one rozliczane dopiero po zakończeniu roku akademickiego. W przypadku semestru zimowego terminy te kolidują z terminem rozliczenia umowy. Poza tym dodatek jest wypłacany np. na podstawie zaświadczenia z uczelni potwierdzającego, że student został dopuszczony do sesji, czyli po zakończeniu obowiązkowych zajęć dydaktycznych ale przed umownie przyjętym terminem zaliczenia semestru.
ewaw
Praktykant
Od: 27 sty 2017, 9:44
Zajmuję się: AS, WTZ

Napisano: 04 sty 2018, 10:00

Mam wrażenie, że ten program z roku na rok robi się coraz dziwniejszy- żeby nie napisać czegoś bardziej wprost... Mi poza tym wszystkim co piszecie nasuwa się jeszcze jedna myśl. Mamy w swoim powiecie osoby niepełnosprawne, poruszające się na skuterach, aktywne zawodowo. Są to osoby, które mimo ogromnych przeciwności (chłopak porusza już tylko jedną ręką i prowadzi działalność - autentycznie pracuje poza miejscem zamieszkania) i nie ma możliwości dofinansowania do zakupu wózka. Moim zdaniem zadanie to powinno wrócić ale tylko i wyłącznie dla osób aktywnych zawodowo, zatrudnionych np. od co najmniej 12 miesięcy.Wiem, ze troszkę wymyślam ale to z myślą o tych naprawdę pracujących i może to być podpowiedzią dla PFORNU aby jednak to zadanie funkcjonowało....
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 08 sty 2018, 21:15

Ad. Ust.13:
6) 200 zł - jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem/programem/planem studiów.
Również nie rozumiem na jakim etapie mielibyśmy weryfikować czy studia są realizowane zgodnie z planem/programem......
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 11 sty 2018, 14:25

ja dodałem zakup pompy insulinowej dla osób po 26 roku życia.
Artur
Praktykant
Od: 25 sty 2017, 16:05
Zajmuję się: PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x