Jakie przyjmujcie terminy przyjmowania wnioskow bo nie ma terminu zakończenia ich przyjmowania?
w Module II jest zapis że dodatek może być zwiększony o 200 zł jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem /programem/ planem studiów. Czy te 200 zl będzięcie dawać dla każdej osoby czy będziecie wymagać aby to udokumentować? Jeśli tak to w jaki sposób?
To samo dotyczy zwiększenia dodatku o 300 zł gdy Wnioskodawca jest osobą poszkodowaną w 2017 r lub w 2018 roku w wyniku działania żywiołu?
Zastanawiam się nad tym dodatkiem 200 zł (jeśli studia realizowane są zgodnie z harmonogramem...), ale który semestr mamy ocenić? Wcześniejszy, czy bieżący?
Druga kwestia, której nie lubię i milczę , gdy przychodzą studenci z czesnym powyżej 3000 zł. Jeśli PFRON chce koniecznie wypłacać więcej takim studentom, to powinien uprościć te procedury.
A tak poza tym, to wolałabym żeby PFRON więcej pieniędzy przeznaczył na środki algorytmowe niż na AS (ale to takie moje życzenie).
Ja proponuję Ad. Ust. 13.
6) 200 zł - jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem/programem/planem studiów.
Na podstawie jakich dokumentów i na jakim etapie realizator ma zweryfikować czy studia są realizowane zgodnie z harmonogramem.
Ad. Ust. 32.
21) półroczu/semestrze – należy przez to rozumieć okres, na który może zostać przyznana pomoc finansowa na pokrycie kosztów nauki w szkole, obejmujący zajęcia dydaktyczne, sesję egzaminacyjną oraz obowiązkowe praktyki;
Proponuję usunąć zapis „obowiązkowe praktyki” gdyż często są one rozliczane dopiero po zakończeniu roku akademickiego. W przypadku semestru zimowego terminy te kolidują z terminem rozliczenia umowy. Poza tym dodatek jest wypłacany np. na podstawie zaświadczenia z uczelni potwierdzającego, że student został dopuszczony do sesji, czyli po zakończeniu obowiązkowych zajęć dydaktycznych ale przed umownie przyjętym terminem zaliczenia semestru.
Mam wrażenie, że ten program z roku na rok robi się coraz dziwniejszy- żeby nie napisać czegoś bardziej wprost... Mi poza tym wszystkim co piszecie nasuwa się jeszcze jedna myśl. Mamy w swoim powiecie osoby niepełnosprawne, poruszające się na skuterach, aktywne zawodowo. Są to osoby, które mimo ogromnych przeciwności (chłopak porusza już tylko jedną ręką i prowadzi działalność - autentycznie pracuje poza miejscem zamieszkania) i nie ma możliwości dofinansowania do zakupu wózka. Moim zdaniem zadanie to powinno wrócić ale tylko i wyłącznie dla osób aktywnych zawodowo, zatrudnionych np. od co najmniej 12 miesięcy.Wiem, ze troszkę wymyślam ale to z myślą o tych naprawdę pracujących i może to być podpowiedzią dla PFORNU aby jednak to zadanie funkcjonowało....
Ad. Ust.13:
6) 200 zł - jeśli studia są realizowane zgodnie z harmonogramem/programem/planem studiów.
Również nie rozumiem na jakim etapie mielibyśmy weryfikować czy studia są realizowane zgodnie z planem/programem......