W ramach zadania c4 można ubiegać się o dofinansowanie w utrzymaniu sprawności protezy po zakończeniu okresu gwarancji. Tyle teorii. A praktyce jak to wyglada. Wnioskodawca na różne elementy ma różne okresy gwarancji. Np na jeden element 6 miesiecy na drugi 18 miesięcy.
U nas do wniosku w ramach C4 załącznikiem wymaganym jest kserokopia gwarancji na protezę czyli dokument który informuje nas jaki jest okres gwarancji na poszczególne elementy składowe protezy. I sprawdzamy czy na elementy których dotyczy wniosek upłynął okres gwarancji.
Miałam podobny dylemat, bo kojarzyłam, że gwarancja kończy się w momencie ostatniego możliwego elementu na gwarancji. Poniżej moja korespondencja z PFRON:
Witam,
mam pytanie odnośnie gwarancji w C4. Były już poruszane tematy odnośnie C2 i rozumiem, że w C4 jest adekwatnie. Proszę mi tylko potwierdzić, czy dobrze rozumiem.
Jeśli wnioskodawca zakupił protezę w styczniu 2016 r., i teraz składa wniosek na naprawę elementów, które faktycznie nie podlegają już gwarancji, ale w protezie jest stopa i kolano z gwarancją 24 miesięczną, to teoretycznie nie powinniśmy udzielić dofinansowania?
Witam,
jeśli Wnioskodawca zakupił protezę w styczniu 2016 r. i teraz składa wniosek na naprawę elementów, które faktycznie nie podlegają już gwarancji, to mimo, że w protezie jest stopa i kolano z gwarancją 24 miesięczną, to można udzielić pomocy. Częstotliwość korzystania z pomoc dotyczy bowiem zadania - w C4 Wnioskodawca jeszcze nie uczestniczył, a to co zamierza wymienić nie jest już objęte gwarancją udzieloną w trakcie pomocy w C3.
Z poważaniem
www.pfron.org.pl
Profil Facebook
Małgorzata Poręba
Wydział ds. Projektów
Departament ds. Programów