Alimentacja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 02 gru 2021, 14:49

W związku z złożonym wnioskiem o zasiłek celowy poprosiłam inny ośrodek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego u matki wnioskodawczyni. W otrzymanym wywiadzie dochód matki nie przekracza 300% kryterium dochodowego, jest ona osobą schorowaną, nie utrzymuje kontaktu z córką, nie jest w stanie pomóc córce. Co dalej mam zrobić z takimi informacjami ? Czy w waszych ośrodkach kierownik wydaje jakąś decyzję w tej sprawie ? Na przykład wydaje informację o zwolnieniu z pomocy córce ? czy kierujecie sprawę do sądu ?

Od niedawna pracuję w ośrodku pomocy społecznej w związku z tym nie wiem co robić w danej sytuacji. Za każdą pomoc bardzo dziękuję! :D
Justin.ka93
Praktykant
Od: 02 gru 2021, 13:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 gru 2021, 12:50

Nawet jeśli matka osoby wnioskującej o pomoc była by w stanie pomóc ale nie chce tego z jakiś przyczyn robić to nic się z tym nie zrobi. Ma to to znaczenie, że osoba wnioskująca o pomoc nie może liczyć na pomoc rodziny, a tym samym nie zaspokoi niezbędnej potrzeby bytowej dzięki pomocy rodziny.
OPS nie zwalnia lub nie z obowiązku pomocy dziecku/rodzicowi. Ten obowiązek pomocy (ustawowy - zgodnie z KRO rodzice i dzieci mają obowiązek wspierać się wzajemnie) jest nieegzekwowalny.

Kierownik OPS może występować z pozwami o alimenty na rzecz osób korzystających z pomocy społecznej, ale to nie jest tak, że osoba korzystająca z pomocy społecznej jest uprawniona do alimentów. Uprawnioną do alimentów jest osoba znajdująca się w stanie niezawinionego niedostatku, a korzystanie z pomocy społecznej nie równa się stanowi niedostatku.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x