Nowe wywiady od stycznia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 gru 2021, 9:48

Witam. Zastanawiamy się u nas w OPS jak to będzie teraz z wywiadami od 01.01.2022 ? Chodzi o to czy w związku z tym że będzie zmiana kryterium dochodowego to czy z klientami którzy systematycznie korzystali w roku bieżącym z pomocy finansowej przeprowadzamy wywiad środowiskowy cz. I czy cz. IV?
Młoda3105
Praktykant
Od: 09 lut 2021, 16:29
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 gru 2021, 10:01

Wystarczy aktualizacja wywiadu - cz. IV
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 02 gru 2021, 10:02

Część IV wystarczy w zupełności.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 02 gru 2021, 11:13

A np. jak to jest z robieniem wywiadów cz I co dwa lata ? Czy tylko w przypadku nie korzystania w ciagu ostatnich dwóch lat czy mimo wszystko jesli klient korzysta w miare systematycznie to nawet wtedy po upływie 2 lata tez wywiad cz. I czy jednak IV? Jestem nowa w OPS i mam wątpliwości każdy mówi inaczej
Młoda3105
Praktykant
Od: 09 lut 2021, 16:29
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 gru 2021, 11:40

Nigdzie nie ma zapisu mówiącego o konieczności zrobienia I po dwóch latach. My robimy jedynki tylko w kompletnie nowych rodzinach, całą resztę można zawrzeć w IV
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 02 gru 2021, 13:48

Młoda3105 pisze:
02 gru 2021, 11:13
A np. jak to jest z robieniem wywiadów cz I co dwa lata ? Czy tylko w przypadku nie korzystania w ciagu ostatnich dwóch lat czy mimo wszystko jesli klient korzysta w miare systematycznie to nawet wtedy po upływie 2 lata tez wywiad cz. I czy jednak IV? Jestem nowa w OPS i mam wątpliwości każdy mówi inaczej
Co do zasady – wywiad cz. I robi się raz, przy pierwszym kontakcie rodziny z OPS, a potem już tylko same aktualizacje. Nie ma żadnych przepisów ani wymogów nakazujących przeprowadzanie „dużych” wywiadów co 2 lata. Czasem jeszcze spotyka się socjalnych stosujących takie metody, które jednak nie mają żadnych podstaw prawnych, a wynikają po prostu ze starych praktyk i cyklu archiwizacji co dwa lata, gdzie wywiad cz. I bezpowrotnie znikał z teczki papierowej. Natomiast w dobie cyfryzacji jest zawsze podgląd w systemie na „jedynkę”.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x