Alimenty. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 13:04

Witam.
Mam kilka pytań ale pokrótce opiszę sytuację.
W lutym ubiegłego roku urodziłam dziecko.
Ojcostwo zostało ustalone sądownie oraz przyznane alimenty.
Wnioskowałam o pozbawienie ojca praw, ale tatuś powiedział ze ma zamiar wychowywać dziecko i chce sobie ze mną ułożyć życie.
Przez rok nie dał ani grosza, nie kupił zabawki, mleka dosłownie nic. A jedyne zainteresowanie to sms z pytaniem co u małego.
Ale, żeby nie wyszło, że jestem wredna i zabieram dziecku tatusia, postanowiłam mu dać szansę. Jednak mam obawy, bo nigdy nie pracował, ciągle ma jakieś "odróbki" za grzywny i do pracy nie bardzo chce iść, no ale obiecuje, że pójdzie.
I teraz mam pytanie.
Czy jeśli on zamieszka ze mną, to rozumiem, że nie mogę złożyć wniosku do komornika następnie do funduszu o wypłatę alimentów ?
Nie ufam mu, nie ma szkoły, nie ma zawodu i nie wiem jak szybko tą pracę znajdzie, ja jestem na utrzymaniu rodziców i uczę się.
Nie chciałabym być posądzana o nienależnie pobrane, dlatego chciałabym sie dowiedzieć w jakim momencie byłyby nienależnie pobrane.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Oliwia

Napisano: 10 kwie 2014, 13:10

nie obraź się ale po przeczytaniu informacji jakie podałaś o tatusiu swojego dziecka w życiu bym z nim nie zamieszkała
skoro przez rok się nie zmienił i nie pokazał, że mu na was zależy to zapewne jak dasz mu szansę o której piszesz to tez nie nastąpi a twoi rodzice będą mieli kolejną osobę na utrzymaniu
obiecanki cacanki a głupiemu radość
najpierw niech się za uczciwą pracę zabierze a potem cokolwiek obiecuje

Napisano: 10 kwie 2014, 13:37

Ja osobiście też tak myślę, bo tyle razy już obiecywał i ciągle ktoś, coś było ważniejsze. Zgłupiałam na sprawie w sądzie, bo nie spodziewałam się, ze to powie, a dla sądu to plus dla niego no bo w końcu chce, nie ważne ze późno.

We wrześniu będę pełnoletnia, opiekunem prawnym mojego synka jest moja mama, mam obawy, że mógłby mi namieszać i np. odebrać dziecko, jako już pełnoprawny i chyba w zasadzie jedyny opiekun dziecka.

W przyszły poniedziałek tatuńcio przyjeżdża i zobaczymy (na szczęście mam wsparcie rodziców) jak będzie wszystko dalej wyglądało.
Oliwia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x