Alimenty a skład rodziny
Alimenty a skład rodziny
Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
Re: Alimenty a skład rodziny
jeżeli nie są małżeństwem, to możesz na podstawie oświadczenia tej pani wykreślić ojca dziecka ze składu rodziny.Gość pisze:Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
a bez oświadczenie nie mogę tego zrobić? bo ta Pani już teraz nie mieszka na terenie naszego ośrodka.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
A jeśli są małżeństwem i nie mają rozwodu, a kobieta ma zasądzone sądownie alimenty na dziecko, to liczę do dochodu alimenty i ojca do składu rodziny?inga3 pisze:jeżeli nie są małżeństwem, to możesz na podstawie oświadczenia tej pani wykreślić ojca dziecka ze składu rodziny.Gość pisze:Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
ale skoro ta Pani nie mieszka już na Waszym terenie to z jakiej racji nadal rozpatrujecie jej wniosek?
Bo za styczeń miała wypłacono świadczenie, a jak doliczę jej dochód uzyskany do dochodu ojca dziecka to przekracza kryterium.
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Ja bym ją wezwała do złożenia wyjaśnień. Niech napisze prośbę o wykreślenie męża z wniosku i uchylenie decyzji w związku ze zmianą miejsca zamieszkania. Skoro nie są już małżeństwem od stycznia to nie bierzesz już jego dochodów i jej nie przekracza, tak? A i tak musi przyjechać złożyć pismo, żeby uchylić jej decyzję.
Nie byli małżeństwem, prowadzili jedynie wspólne gospodarstwo domowe, a od 1 grudnia facet płaci jej alimenty i nie mieszkają już razem. A doliczając jej dochód uzyskany za grudzień to przekroczy im kryterium.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no to widac jej sytuacja rodzinna sie zmienila
wiec jak najbardziej powinna zostac zweryfikowana - od grudnia ma inny sklad rodziny i inny dochod

także co w tym przypadku mam zrobić? wezwać ją aby wykreśliła ojca dziecka ze składu rodziny?
Oprócz Alimenty a skład rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Cz.B sprawozdania
Ukrainka-osiedlenie się!
DO PANA TOMKA
zaangażowanie
Przelewy
Przelewy
prosze o pomoc
dane do spraw. 07.02 z Sygnity
Do Sygnity - koordynacja - uchylenie w dwóch okresach
pytanie ??? św a orzeczenie o niepełnosprawności z jednoczes
Z ciekawości - może wiecie
Konto bankowe do 500 plus