alimenty art.38
Re: alimenty art.38
wznawiam wątek, proszę o pomoc jak się do sprawy zabrać krok po kroku.
mam ten temat w zakresie czynności proszę o pomoc jestem nowa więc mam wielki problem pozdrawiam wszystkich czekam na rady
niektóre PCPR najpierw pytają rodziny zastępcze, czy oni wystąpią z pozwem..jeśli nie to my piszemy pozew, w którym krótko opisujemy syt. dziecka (czy choruje itp.) sytuację rodziców biologicznych (z czego się utrzymują..) i na początku pozwu piszemy jaka kwotę maja płacić. Sąd w czasie rozprawy pyta nas czy podtrzymujemy kwotę, wtedy my odpowiadamy, że oczywiście nie bo rodzice przecież nie mają z czego żyć, podpisujemy ugodę i po sprawie. rodzina zastępcza otrzymuje tą ugodę i zgodnie z KRO jest zobowiązana na egzekwowania tych alimentów od rodziców naturalnych to tak w skrócie...
asia dzięki za odpowiedź, troszkę mi to rozjaśniło, możesz mi jeszcze napisać kto przygotowuje pozew i kto chodzi na rozprawy, bo z tego co pisałaś to wychodzi, że trzeba mieć wiedzę o dziecku i rodzinie i o rodzicach biologicznych? z góry dziękuję
Cześć Dziewczyny!
A co z rodzicami biologicznymi, którzy nie mają pieniędzy? Albo mają jakieś renty po 400zł? Też ich \"ciągamy\"? czy jakoś można ich ominąć?
U nas wielu nie pachnie groszem, nie widzę sensu w pisaniu pozwu, wizytach w sadzie skoro nic sie nie uzyska. Oni i tak nie będą płacić, rodzice zastępczy nie będą tego ścigac ( u nas 100% odmówiło wystąpienia z pozwem o alimenty).
Miłego dnia
Monika
A co z rodzicami biologicznymi, którzy nie mają pieniędzy? Albo mają jakieś renty po 400zł? Też ich \"ciągamy\"? czy jakoś można ich ominąć?
U nas wielu nie pachnie groszem, nie widzę sensu w pisaniu pozwu, wizytach w sadzie skoro nic sie nie uzyska. Oni i tak nie będą płacić, rodzice zastępczy nie będą tego ścigac ( u nas 100% odmówiło wystąpienia z pozwem o alimenty).
Miłego dnia
Monika
czy kwestia alimentacyjna dotyczy też rodziców biologicznych dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo - wychowawczych?
a czy w przypadku placówek nie lepiej na podstawie art. 112 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego naciskać na kierujących placówką o wytoczenie powództwa o alimenty? na podstawie tego przepisu mogą przecież niezwłocznie po umieszczeniu dziecka w placówce wystąpić o alimenty jako reprezentant dziecka
Oprócz alimenty art.38 - Stare tematy przeczytaj również:
Kontynuowanie nauki
usamodzielnienie a kontynuowanie nauki
KIEDY NASTĘPUJE PRZYMUSOWY ODBIÓR DZIECKA !!! PILNE
PFRON 30 dni na rozpatrzenie wniosku
poszukuję placówki opiek.-wychow.
Koordynator a osoba pełnoletnia w rodzinie zast.
zwrot środków przez gminy
wychowankowie placówki w MOW
NOTY! Pomocy!
ocena rodziny zastepczej cd.
pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki
ustalenie odpłatności dla rb za pobyt dziecka w placówce
alimenty o opłata za pobyt dziecka w rodzinie zastepczej
Indywidualny Program Usamodzielnienia - prośba o pomoc
Szukamy rodziny zastępczej!
szkolenie- kontakt/praca z rodziną w której dochodzi do przemocy