upewnijcie mnie czy dobrze myślę. Pan płaci alimenty na dziecko z poprzedniego związku ale nie pracuje więc nie ma żadnego dochodu. Pracuje tylko obecna partnerka(tylko ona ma stały dochód). W takim razie nie odliczam zapłaconych alimentów bo nie ma od czego odjąć?
a w specjalnym zasiłku opiekuńczym jeżeli osoba sprawująca opiekę, która przecież nie ma dochodu z racji opieki a płaci alimenty na swoje dziecko to czy można je odjąć od dochodu osoby wymagającej opieki? Już się szczerze zakręciłam. W ustawie jest tak:
dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób... i tu wymieniają rodzaje dochodów
Osoby te to syn z matką, wspólnie gospodarują i z racji tego że syn pobiera jedynie 620 zł SZO to właśnie jego matka płaciła i płaci jego alimenty ze swojej emerytury....
a tak w ogóle to gdzie jest ten zapis, jaki art. o tym mówi że odejmujemy alimenty płacone na rzecz innych osób od dochodu członka rodziny który te alimenty płaci a nie od dochodu rodziny w której skład wchodzi. Do tej pory nie miałam takiego przypadku bo każdy płacący na rzecz innych był pracujący a teraz taka sytuacja nad którą pewnie bym się nie zastanowiła gdybym nie trafiła na ten wpis
Tak widzę w rozporządzeniu: W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
Analizując: matka ma dochód z emerytury i deputat węglowy a syn ma dochód z SZO z racji opieki nad matką, matki dochód się liczy, syna dochodu nie ma na wykazie ale ogólnie dochód ma, alimentów miał w 2023 roku po 500 zł miesięcznie SZO 620 zł są dowody wpłat, wyrok zasądzający a jako że jego dochodu nie bierzemy pod uwagę to odjęłam od dochodu rodziny te alimenty czy to błędna interpretacja?
my nie odliczamy od dochodu innych członków, SKO moje różnie
no bo co zrobisz jak chłopina ali płaci z tego szo w ogóle co za sierota, że się na SP nie przeniósł..... albo na wspierające obecnie, nie ma siły, żeby nie miał korzystniej bo punkty rozdają na całego....
dostał od nas informacje o świadczeniu wspierającym, wydrukowaliśmy mu nawet kwestionariusz do ustalenia poziomu potrzeby wsparcia, adres gdzie złożyć i nie złożył....