alimenty na rzecz innych osób - brak dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 lis 2024, 11:00

upewnijcie mnie czy dobrze myślę. Pan płaci alimenty na dziecko z poprzedniego związku ale nie pracuje więc nie ma żadnego dochodu. Pracuje tylko obecna partnerka(tylko ona ma stały dochód). W takim razie nie odliczam zapłaconych alimentów bo nie ma od czego odjąć?
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Napisano: 14 lis 2024, 12:01

Dokładnie tak jak piszesz, nie odliczasz
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 14 lis 2024, 13:05

a w specjalnym zasiłku opiekuńczym jeżeli osoba sprawująca opiekę, która przecież nie ma dochodu z racji opieki a płaci alimenty na swoje dziecko to czy można je odjąć od dochodu osoby wymagającej opieki? Już się szczerze zakręciłam. W ustawie jest tak:

dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób... i tu wymieniają rodzaje dochodów

Osoby te to syn z matką, wspólnie gospodarują i z racji tego że syn pobiera jedynie 620 zł SZO to właśnie jego matka płaciła i płaci jego alimenty ze swojej emerytury....
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 14 lis 2024, 13:34

a tak w ogóle to gdzie jest ten zapis, jaki art. o tym mówi że odejmujemy alimenty płacone na rzecz innych osób od dochodu członka rodziny który te alimenty płaci a nie od dochodu rodziny w której skład wchodzi. Do tej pory nie miałam takiego przypadku bo każdy płacący na rzecz innych był pracujący a teraz taka sytuacja nad którą pewnie bym się nie zastanowiła gdybym nie trafiła na ten wpis :oops: :oops: :oops:
agnieszkaagniesia
Stażysta

Napisano: 14 lis 2024, 14:16

w rozporządzeniu ostatnio był ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lis 2024, 14:47

Tak widzę w rozporządzeniu: W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.

Analizując: matka ma dochód z emerytury i deputat węglowy a syn ma dochód z SZO z racji opieki nad matką, matki dochód się liczy, syna dochodu nie ma na wykazie ale ogólnie dochód ma, alimentów miał w 2023 roku po 500 zł miesięcznie SZO 620 zł są dowody wpłat, wyrok zasądzający a jako że jego dochodu nie bierzemy pod uwagę to odjęłam od dochodu rodziny te alimenty czy to błędna interpretacja?
agnieszkaagniesia
Stażysta

Napisano: 14 lis 2024, 14:53

my nie odliczamy od dochodu innych członków, SKO moje różnie
no bo co zrobisz jak chłopina ali płaci z tego szo :twisted: w ogóle co za sierota, że się na SP nie przeniósł..... :shock: albo na wspierające obecnie, nie ma siły, żeby nie miał korzystniej bo punkty rozdają na całego....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lis 2024, 15:02

dostał od nas informacje o świadczeniu wspierającym, wydrukowaliśmy mu nawet kwestionariusz do ustalenia poziomu potrzeby wsparcia, adres gdzie złożyć i nie złożył....
agnieszkaagniesia
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x