alimenty na syna którego nie ma - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 lut 2015, 15:54

Mam taki przypadek. Komornik przysłał mi informację, iż wierzycielka złożyla u niego oświadczenie, że nie chce dalej otrzymywać alimentów na syna bo ten od paźdzeirnika mieszka u ojca.
Wezwałam sobie Panią do mnie i poprosiłam, aby to oświadczenie napisała u mnie, bo komornik jej nie wypłaca tylko my. Napisała że od 01.02.2015 rezygnuje z pobierania FA na syna ponieważ ten już od października z nią nie mieszka tylko mieszka z ojcem, który jest dłuznikiem alimentacyjnym.
Czy dobrze myślę, żeby uchylić tej Pani decyzję w części ( bo na pozostałą dwójkę świadczenia zostają) , a za okres od października 2014 r. do stycznia 2015 r. zrobić jej nienależnie pobrane z potrąceniem z bieżąco wypłacanych świadczeń. Zrobiła to świadomie a niby tłumaczyła że nie wiedziała gdzie to zgłosić??
@WP

Napisano: 12 lut 2015, 9:54

podpowie ktoś coś??
@WP

Napisano: 12 lut 2015, 9:59

napisała Ci że od 01.02.2015 r. więc nie możesz jej zrobić nienależnie pobranych, a co napisała Komornikowi to jej sprawa
pres

Napisano: 12 lut 2015, 13:52

ale dlaczego nie mogę jej zrobić NPŚ za okres od października do stycznia, jeżeli w oświadczeniu i u mnie i u komornika napisała że syn od października mieszka z ojcem. ona pobierała na niego tą kase gdzie faktycznie dzieciaka z nia nie było.
@WP

Napisano: 13 lut 2015, 15:48

a na jaka podstawę sie powołasz ? w FA nie ma niestety wzmianki, że osoba pobierająca fa na nieletnie dziecko musi sprawować bezposrednią opieke nad nim. FA jest dla dziecka które jako nieletnie reprezentuje przedstawiciel ustawowy najczęsciej matka. skoro to przedstawicielstwo sie nie zminiło a dziecko nadal posiada prawo do fa to raczej nic z tym nie zorbisz taka luka w przepisach. błąd leży po stronie dlużnika bo mogł pojsc uchylić obowiązek aliemtnacyjny i zmienić zarządzenia opiekuńcze . jest jeszcze opcja ze ona oddawała te pieniadze ojcu dziecka dlatego dłużnikowi nie zależało na doprowadzeniu sprawy do konca. Jesli jednak znajdziesz podstawę prawną to sie nią podziel :)
yomica

Napisano: 13 lut 2015, 16:02

uczciwa kobieta bo mogła brać dalej FA wyrok nie zmieniony- ojciec dziecka wnosi do sądu sprawę o uchylenie alimentów i dochodzi od matki
dsr

Napisano: 16 lut 2015, 11:03

No tak się składa że wierzycielka chciała oddawać te pieniążki dłużnikowi ale on ich nie chciał. fakt faktem wyrok sądu nie jest zmieniony. teraz była druga rozprawa rozwoadowa na której był poruszony problem opieki nad synem i ma być coś z tym zrobione.
Bo tak myślałam żeby powołać się na art. 2 pkt 7 lit. a).
Ale może faktycznie zrobić jej tylko uchylenie od lutego i wypłacać tylko na pozostałą 2. a wtedy jak sąd zasądzi od niej na syna dłużnikowi to będziemy się dalej martwić.
@WP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x