Alimenty od rodziców biologicznych
Re: Alimenty od rodziców biologicznych
masz obowiązek wystąpienia a to sąd oceni czy ustanowienie obowiązku alimentowania jest zasadne dlaczego decydujesz za sąd i jeszcze jedno sąd nie ocenia sytuacji (raczej może nie tylko ocenia sytuację aktualną) ale możliwości pozyskania dochodu
A co robicie, gdy mimo zasądzonych alimentów rodzice biologiczni i tak nie płacą. Wiem, że winna złożyć wniosek do komornika rodzina zastępcza, ale oni nie chcą się w to bawić.
Każdy skupia się tylko na rodzinach zastępczych, a co w przypadku dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo - wychowawczych? Czy kierownik PCPR również musi występować z powództwem w sprawie tych dzieci, czy może robi to dyrektor placówki?
niestety sąd nie bada sytuacji wszystko z automatu robi tak jak u nas na przykład nic ich nie obchodzi na wiele pozwów nikt nie płaci porażka
Kierownik PCPR ma zdolność procesową, której nie ma dyrektor placówki, więc to on ma obowiązek wytoczyć powództwo.
No a kto - w przypadku niepełnoletniego dziecka w placówce - będzie fizycznie otrzymywał te alimenty. Oczywiście w przypadku gdy nie ma opiekuna prawnego gdyż rodzice maja tylko ograniczoną władzę rodzicielską???
A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.
A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.
Dysponentem środków w takiej sytuacji jest dyrektor placówki, zgodnie z art. 112 kro
Dzięki. Zdążyłam już doczyta - zmiana wprowadzona ustawą o pieczy - art. 201 pkt 4.
A co z drugim zapytaniem??
A co z drugim zapytaniem??
\"A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.\"
Masz na myśli komornika czy fundusz alimentacyjny?
Masz na myśli komornika czy fundusz alimentacyjny?
Oprócz Alimenty od rodziców biologicznych - Stare tematy przeczytaj również:
czy przysługuje świadczenie rodzinie zastępczej
środki pomocnicze, przedmioty ortopedyczne
????
AS C Zad 1 III kw
Przynanie świadczenia na kontynuację nauki
Biuro Informacji Gospodarczej
AS weksel
poszukuje miejsca
wolne miejsca
sprzęt AGD - bariery techniczne
AS Czy aneksujecie umowy na Moduł II?