alimenty - płacone mniej, niż w wyroku - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 paź 2016, 10:06

Dobrzy Ludzie!

Czy dopuszczacie u siebie możliwość oświadczania przez osoby, ile otrzymały alimentów w danym miesiącu? Mam kobietę, która twierdzi, że dostaje 200zł (wyrokiem ma 600/mies.). Jak policzę z wyroku, to przekracza kryterium. Oświadczyła, że była u komornika, ale ten mógłby pomóc, gdyby ojciec dzieci wcale żadnej kwoty alimentów nie wpłacał, a tak to niestety nic z tego.

Patrzyłam we wniosek z zeszłego roku, który rozpatrywała poprzedniczka i tam też było oświadczenie, że dostaje mniej alimentów, ale ja jestem za tym, żeby wziąć kwotę z wyroku.

Jak robicie u Was?
kat

Napisano: 19 paź 2016, 11:25

Jak nie dostaje pełnej kwoty, to składa wniosek do komornika, więc wydaje mi się, że ściemnia z tym komornikiem.
Osobiście liczyłbym z wyroku, a że dostaje mniej i nic nie robi, by dostawać w pełnej kwocie to jej problem
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 22 paź 2016, 18:38

Mam podobny przypadek, kobieta otrzymuje 400 zł zamiast 700 zł. Komornik nie wystawi zaświadczenia o bezskuteczności, bo ojciec płaci alimenty. Nie może też wydać zaświadczenia o częściowej bezskuteczności. I tez mam problem jak liczyć alimenty, faktycznie otrzymane czy z wyroku. Jak robicie_
milus

Napisano: 07 lis 2016, 12:12

Bezskuteczność egzekucji jest zawsze wtedy, gdy płaci mniej niż w wyroku albo pełne alimenty co drugi miesiąc. To nadal jest bezskuteczność, bo potrzeby dziecka nie są w pełni zaspokajane. Raczej nie komornik się uchyla, bo chyba zna się na swojej robocie, ale pani ma swój interes, by organ stypendialny przekonać...
Madalena

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x