Proszę o pomoc. Wiem, że od dochodu możemy odliczyć wpłaty alimentów na rzecz osób z poza rodziny na podstawie wyroku oraz dowodów potwierdzających wpłaty, ale Pani przyniosła mi zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach przez jej męża i chce, żeby to uwzględnić. Niżej pisze w zaświadczeniu, że wyegzekwowane kwoty podczas trwania egzekucji.Tłumaczę, że nie możemy odliczyć wpłat dokonanych przez komornika, ale ona straszy, że będzie się odwoływać, dlatego mam pytanie, gdzie mogę znaleźć jakiś artykuł o tych odliczeniach, żebym mogła wpisać jej do decyzji.Chyba, że to ja się mylę...
Nie widzę problemu by te kwoty odliczyć, masz wyrok że musi płacić i potwierdzenie od ks że sięgnął taka i taka kwotę na rzecz al. Jest to najbardziej wiarygodny i prawidłowo udokumentowany przykład
A to nie jest tak, że możemy odliczyć tylko alimentów przekazywanych normalnie, nie przez komornika?, bo ja gdzieś czytałam kiedyś, że ściąganych przez komornika nie odliczamy
Jeżeli komornik ściąga bieżące alimenty za dany miesiąc ja odliczam. Problem pojawia się w przypadkach gdzie komornik ściąga alimenty ale na zaległości z innych lat, wtedy nie odliczam.