Witajcie czy jeżeli osoba ma przyznany do października fundusz alimentacyjny, i teraz składa mi na nowy okres 500+ i o zasiłek rodzinny, ale jeszcze bez fa bo nie ma zaświadczenia od komornika o bezskuteczności to mogę przyjąć wnioski na 500+ i rodzinne i przyznać tylko z wyrokiem sądu o alimentach i kwota wypłat alimentów z fa, czy muszę czekać na komornika zaswiadczenie o bezskuteczności, bo się pogubiłam
Tak na szybko - nie możesz bez zaświadczenia, bo musiałabyś liczyć alimenty zgodnie z wyrokiem (plus fundusz zgodnie z decyzją na fundusz).
Musisz czekać na informacje od komornika o przekazanych $$ w 2016 do wierzycielki (bezskuteczność w sumie niepotrzebna), inaczej nie ma dowodu o braku wpłat, zgodnie z ustawą, i liczysz pełną wysokość.
Już nie wspomnę, że w tym roku u mnie gro osób jednak miało jakieś wpłaty od komornika i są wielce zaskoczeni, że szło z dwóch źródeł...
Na podstawie zaświadczenia od komornika wiesz, że w roku 2016 r. na rzecz wierzyciela wypłacono X zł, i to X liczysz.
Jeżeli nie było ściągalności (lub była, ale nie do ręki wierzyciela), podajesz zero.
Tylko w przypadku, gdy nie ma tego zaświadczenia o alimentach, liczysz z wyroku.
czy ja mogę wystąpić do komornika o wystawienie takiego zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji czy to sobie klient musi sam załatwić i czy to ma być za 2016 czy może być za wcześniejsze lata??
Do FA zawsze potrzebujesz 2 dokumenty: bezskuteczna egzekucja (ostatnie 2 m-ce) i informacje o wynikach egzekucji w roku bazowym.
Art. 15 ust. 5, jeżeli mówimy o bezskuteczności za ostatnie 2 miesiące - tj. wręcz musisz o to wystąpić, gdy brakuje.
Jeżeli potrzebujesz informacje o wynikach egzekucji za dany rok (do nowych wniosków za 2016, przebijasz to co roku), możesz w sumie wystąpić, ale ja ogólnie wymuszam to na kliencie. Dopiero gdy nie ma o bezskuteczności (o tych 2 m-cach), występuję przy okazji po informacje za 2016.
Które alimenty wliczyć? Wyrok jest ze stycznia 2016 roku i alimenty zasądzone od stycznia 2016. U komornika wyrok złożony w sierpniu 2016r. Czy te wcześniejsze miesiące uznać że otrzymywałą aliemtny i je wliczać?