alimenty wyższe od zasądzonych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 paź 2015, 15:13

Przeszukałam forum , ale nie znalazłam wypowiedzi na mój przypadek. Pani oświadczyła w załączniku nr 7, że ojciec dziecka płaci od III 2014 roku po 500 zł miesięcznie, a w wyroku zasądzono 300 zł. Czy przyjmuję oświadczaną kwotę, czy tylko do wysokości zasadzonych. W pierwszej chwili chciałam przyjąć zgodnie z oświadczeniem strony, ale się zawahałam. Jeżeli jednak takie kwoty podpisuje w jego notesie jako alimenty, to przyjmuję wg oświadczenia?
Ktosia

Napisano: 19 paź 2015, 20:38

Pani składa oświadczenie pod odpowiedzialnością karna i nie możesz jej zabronić wpisania jakiejkolwiek kwoty jak ci napisze 0 to tez je przyjmujesz mimo iż ma na wyroku 300 zł . Jeśli nie ma to wpływu na prawo do zasiłku to policz jej tyle ile wpisała jak ma przekroczenie to może skontaktuj sie z nią i niech sie zastanowi czy faktycznie więcej dostała :)
masterm

Napisano: 20 paź 2015, 9:11

Ktosia pisze:Przeszukałam forum , ale nie znalazłam wypowiedzi na mój przypadek. Pani oświadczyła w załączniku nr 7, że ojciec dziecka płaci od III 2014 roku po 500 zł miesięcznie, a w wyroku zasądzono 300 zł. Czy przyjmuję oświadczaną kwotę, czy tylko do wysokości zasadzonych. W pierwszej chwili chciałam przyjąć zgodnie z oświadczeniem strony, ale się zawahałam. Jeżeli jednak takie kwoty podpisuje w jego notesie jako alimenty, to przyjmuję wg oświadczenia?
powinna wpisac po 300 zł .. 200 zł to nie są alimenty .. darowizna jakaś a ta nie jest dochodem wg naszej ustawy :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2015, 15:55

Tylko, że ona twardo twierdzi, iż podpisuje mu odbiór 500 zł jako alimenty i oświadcza z zgodnie z prawdą.
Ktosia

Napisano: 21 paź 2015, 8:17

to co oni sobie podpisują to ich sprawa, alimentów jest 300, wszystko powyzej to jak pisze Ewalu prezent ;)
jakby przyszedł on i chciał odliczyć alimenty od dochodu to byś mu odliczyła 300 czy 500 miesięcznie?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 paź 2015, 11:31

Słuszna uwaga Tom
Ktosia

Napisano: 22 paź 2015, 12:17

a jak wpisuje na oświadczeniu mniej niz ma w wyroku bo faktycznie mniej dostaje?
świadczenia rodzinne

Napisano: 22 paź 2015, 12:24

Mniej - musi potwierdzić zaświadczeniem od komornika.
Ktosia

Napisano: 22 paź 2015, 12:32

nie musi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2015, 12:38

Elmer pisze:nie musi
a co jest w rozporządzeniu ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x