Alimenty zapytanie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 cze 2016, 18:03

Witam, czy ktoś jest w stanie udzielić mi odpowiedzi odnośnie odliczania alimentów? A więc tak: Pan sam wychowuje dzieci po śmierci żony, dodatkowo płaci alimenty na dzieci z wcześniejszego związku. Wszystkie dochody Pana z 2014 zostały utracone na podstawie świadectw pracy. Pan podjął pracę więc ma dochód uzyskany w 2015 roku. Skoro dochód z 2014 został mu utracony tzn ze nie odejmuje alimentow z 2014 roku bo nie ma tam od czego? Obejmować "cześć" od dochodu uzyskanego, dziwne, przecież dochód jest często mniejszy od zapłaconych alimentów? Mam informację (wydaje mi się że błędna) że odejmuje się alimenty z 1 miesiąca od tego uzysku np. Uzysk listopad 2015 to alimenty zapłacone tylko z listopada 2015? Przecież tak chyba nie można? Obowiązuje nas 2014 rok. Proszę o wasza interpretacje.
Lola8

Napisano: 13 cze 2016, 19:13

Witam;) odejmujemy alimenty zapłacone w 2014 r. W Twoim przypadku nie ma od czego odjąć alimentów za 2014 r. Faktyczny dochód Pana z Twojego przypadku to dochod uzyskany za drugi mc netto. Dzielisz go przez liczbę osob w rodzinie. To wszystko. pozdr.
Renka8822

Napisano: 13 cze 2016, 20:47

Dziękuję, takie jest też moje zdanie, ale wolałam się upewnić ;)
Lola8

Napisano: 13 cze 2016, 21:20

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to dochód w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych;
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
Art. 7 ust. 3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Odejmujesz alimenty od dochodu uzyskanego. Oczywiście jeśli uzysk jest za miesiąc listopad 2015r. to odliczasz tylko te alimenty jakie w listopadzie 2015r. strona zapłaciła - wszystko zgodnie z ustawą.
&&&

Napisano: 13 cze 2016, 21:39

Aaa czyli jednak powinnam odjąć te alimenty z miesiąca w którym był uzysk tzn. praca od października 2015, uzysk za listopad 2015 i potrącam alimenty z listopada 2015?? Troche mylący jest fakt, że we wniosku podaje się alimenty z 2014 roku (od razu nasuwa się myśl, że to muszą być tylko z tego roku). No ale jak widać jednak nie muszą.
Lola8

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x