alimety - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 paź 2015, 12:17

wierzycielka ma wyrok zasądzający alimenty od lutego 2014r.w wysokosci 700 zł teraz składa wniosek na okres 2015/2016. Komornik pisze na zaswiadczeniu ze nie przekazał żadnych należności i ze prowadzi postepowanie od 01.06.2014r. Czy w związku z tym ze komornik prowadzi postepowanie od czerwca 2014 a alimenty zasadzone od lutego 2014 to mam policzyc kwote alimentów od lutego do maja? czyli 4x700=2800,00 zł??? i ten dochód wpisac jako na dochód nieopodatkowany??????
Kiniaa

Napisano: 22 paź 2015, 12:49

:?:
Kiniaa

Napisano: 22 paź 2015, 13:33

Powinnaś wliczyć do dochodu faktycznie otrzymane alimenty.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2015, 13:36

a jezeli wierzycielka mi nie wpisała oswiadczyła ze 0 i teraz mam dylemat bo nie wiem czy moze byc 0
Kiniaa

Napisano: 22 paź 2015, 13:42

Jak nie ma oświadczenia to trza się o nie postarać ;)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2015, 13:44

chce wiedziec na petyszłosc ze jak zdarzy sie taka podobna sytuacjia to czy wówczas mam rządac od wierzycielki saby taka kwota widniała na osiwiadczeniu.
Kiniaa

Napisano: 22 paź 2015, 13:48

czyli jednym słowem musi byc? tak nawet jak wierzycielka twierdzi ze nie dostała nic w tym czasie? I powiedz mi czy dobrze myśle ze licze od lutego do maja bo od czerwca prowadzi komornik?
Zastanawiam sie jak komornik działa. Skoro wierzycielka złozyła wniosek u komornika w czerwcu to komornik sciąga tylko od miesiąca czerwca? czy wtecz tez moze?
Kiniaa

Napisano: 22 paź 2015, 13:51

Ja biorę oświadczenie z którego wynika że strona alimentów w roku bazowym nie otrzymała.
Kiniaa pisze: I powiedz mi czy dobrze myśle ze licze od lutego do maja bo od czerwca prowadzi komornik?
Nic nie liczysz jak strona twierdzi że żadnych alimentów nie dostała.
Kiniaa pisze:Skoro wierzycielka złozyła wniosek u komornika w czerwcu to komornik sciąga tylko od miesiąca czerwca? czy wtecz tez moze?
Komornik egzekwuje też zaległe alimenty.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2015, 14:05

zalezy co pani powiedziała u komornik czy sa zaległosci czy nie i czy chce zeby je komornik egzekwował i tak komornik bedzie prowadził.

A ty przyjmując wniosek powinnas wziąc od Pani oświadczenie czy w tym czasie otrzymała czy nie jakieś alimenty. i tak wstawić do dochodu. A Pani powinna podawać to samo co u komornika. Ale czy tak zrobi nigdy nie wiadomo.
Ja nie weryfikuje tych oświadczeń. Czasem mozna wywnioskowac z zaświadczenia komornika czy zgłaszała u komornika ze nie otrzymała alimentów zaległych czy nic nie zgłaszała, oprócz tego od kiedy prowadzi egzekucje komornik pisze ile wynosi zaległsoc na rzecz wierzycielki -nal. gł i odsetki -i jak sprawdzisz sobie niby za ile miesiecy ta zaległość (czyli podzielisz przez kwote alimentów) to widzisz czy komornik prowadzi tylko od tego miesiaca co wskazuje czy przyjął do egzekujci wczesniejsze miesiace. Niezalenzie od tego ja zawsze prosze zeby mi pani napisała oświadczenia albo ze nie dostała zadnych alimentów za wczesniejszy okres albo ze dostała zgodnie z wyrokiem, albo w jakiej kwocie.
Kiedys zawsze kazalismy pisac ze zgodnie z wyorkiem za okres gdy komornik nie prowadził ale sie babki czepiały ze to nie prawda i prawnik kazał nam brac od nich osiadczenie na ktorym mają pisac zgodnie ze stanem faktycznym.

Teraz mam odowłanie gdzie Pani dochód przekroczył i dostała odmowe, a na oswiadczeniach pisała wczesniej pod karna ze w 2013 i w 2014 otrzymala zgodnie z wyrokiem sama bo twierdziła ze do konca 2014 jej płacił a od lutego 2015 dopiero nie, teraz jak dostała odmowe odwołała się ze niby ona dostała w 2014 r. kwote wynikajaca dokładnie z wyroku za cały rok ale to była czesc zaległych za 2013 , a czesc za 2014 i 2015, szok normalnie, i ze ja zogdnie z przpeisami w tym konstytucja i jakimis tam wyrokami sądów powinnam ustalić z nia i wziac pod uwage tylko tą czesc za 2014 a nie całą kwotę. Jak dla mnie to sciema ale ciekawe co SKO z tym zrobi.
ble ble

Napisano: 22 paź 2015, 14:14

Dla sprawy nie ma znaczenia, że kwota ta, jak podnosi skarżąca, jest zawyżona ze względu na spłacanie przez J. L. w 2008 r. zaległości alimentacyjnych z przełomu lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych. Do dochodu rodziny zalicza się bowiem wszystkie przychody uzyskane w badanym okresie, bez względu na ich tytuł i źródło otrzymania.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/458EEA1CDB
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny