Do organu wpłynęło anonimowe pismo, w którym zostało wskazane, że osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne nie sprawuje opieki nad osobą, która jej wymaga. W związku z tym skierowałam wniosek do kierownika o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Ponadto otrzymałam zalecenie, żeby wystosować wniosek o złożenie wyjaśnień do osoby sprawującej opiekę, aby odniosła się do treści anonimu. Czy mogę w podstawie prawnej dać artykuł 25 ust. 3 w powiązaniu z art. 28 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych?
Art. 25 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych: Osoby otrzymujące świadczenia rodzinne, instytucje publiczne i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania, na żądanie organu
właściwego lub wojewody, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
Art. 28 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych: Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, odmówiła udzielenia lub nie udzieliła, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.