AOON - zwrot za przejazdy i śr. ochrony - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 02 maja 2022, 10:19

Witam
U nas pierwszy raz AOON. Żadnych wyjaśnień co do sposobu dokonywania zwrotu za przejazdy dla AOON. Nie wiadomo czy tylko wyliczyć kilometrówkę i zwrócić, czy podatek od tego i jeszcze zus. Rzucą program i "róbta co chceta".
angops
Praktykant
Od: 02 maja 2022, 10:12
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 27 wrz 2022, 13:15

gość66 pisze:
Samantha pisze:
11 sty 2022, 12:47
U nas, po konsultacjach z Ministerstwem i województwem wygląda to tak:
- środki pozabudżetowo
- tylko umowa zlecenie
- w przypadku rozliczenia za dojazdy przede wszystkim trzeba przedstawić badania lekarskie na przewóz osób - w przypadku braku nie ma możliwości zwrotu kosztów, podatek nie jest odprowadzany
- środki ochrony osobistej: zbieramy zapotrzebowanie na zasadzie "wracam się z prośbą o zakup..." kupujemy jako ośrodek i wydajemy pracownikom. Przy wydaniu asystenci podpisują, że otrzymali
- na bilety/karnety robimy zapotrzebowanie i również zamawiamy jako ośrodek i następnie wydajemy asystentom. Poza tym z karty realizacji też musi wynikać, że byli np. w kinie czy na basenie.
Mam pytanie do Samanha- pisałaś 11.01.2022 że odbyłaś konsultacje z ministerstwem i województwem w sprawie AOON - zwrot za przejazdy i środki ochrony - czy masz może te interpretacje na piśmie ? byłabym wdzięczna za tego typu info jeśli byś mogła udostępnić je.

gość66
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 18:32
Zajmuję się: główna księgowa MOPS

Nowa_21 pisze:
27 lut 2022, 1:44
Małgorzata36 pisze:
07 lip 2021, 13:05
Podnoszę i dołączam się do pytania od PIT od kilometrówki...

Tu nie mam zdania wyrobionego bo interpretacje są sprzeczne :shock:
NP:
https://sip.mf.gov.pl/faces/views/szcze ... l=-1#tresc

z powyższej wynika że nie trzeba PITu pobierać, z czym się zgadzam bo dlaczego płacić podatek od kosztów???
Czy ktoś jest podobnego zdania???

Natomiast co do środków ochrony osobistej - to my jako OPS kupujemy te środki, jednakowe ilości, ceny i asortyment. Do faktury załączamy potwierdzenie odbioru przez asystentów

W interpretacji jest mowa o jazdach pozamiejscowych ze są zwolnione z podatku.
A jazdy miejscowe są opodatkowane.
A odnośnie faktur, to w programie jest mowa że przedstawię imienne faktury-dokumenty wiec asystent powinien przedłożyć nam faktury wystawione na siebie A my dopiero na podstawie tej faktury zwracamy mu.
GraM100
Praktykant
Od: 21 kwie 2022, 11:40
Zajmuję się: "40", Dodatek osłonowy, Dodatek mieszkaniowy

Napisano: 09 maja 2023, 15:52

Jeżeli asystent nie ma odpowiedniego auta do przewozu dziecka którym się zajmuje a taki samochód ma rodzic dziecka to dozwolone jest żeby asystent potem wpisał w ewidencji pojazdu ten samochód ? rodzica dziecka.?
Pozdrawiam
elizaalub
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 02 gru 2022, 12:39
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 15 maja 2023, 9:50

Zgodnie z ewidencją przebiegu pojazdu, kolumna 5 należy wskazać rodzaj środka transportu (własny/asystenta/inny - wskazać jaki). Wychodzi na to, że można wskazać pojazd kogokolwiek.

Mam asystenta zatrudnionego na podstawie umowy zlecenie. Czy mam obowiązek wydać mu środki ochrony osobistej? Zgodnie z przepisami zleceniobiorca ponosi 20% kosztów uzyskania przychodu. Niech sobie sam zapewni środki. To będzie jego koszt.

I jeszcze jedna sprawa. W programie nie jest wprost napisane, że asystent musi przedstawić fakturę/rachunek za bilet do kina czy muzeum. Prowadzę AOON pierwszy raz. Myślałam, że będę zwracać za bilety na podstawie ewidencji, do której asystent załączy tylko bilet. To jeszcze faktura jest potrzebna??
Miłka1
Praktykant
Od: 22 cze 2022, 9:32

Napisano: 15 maja 2023, 10:05

Miłka1 pisze:
15 maja 2023, 9:50
Zgodnie z ewidencją przebiegu pojazdu, kolumna 5 należy wskazać rodzaj środka transportu (własny/asystenta/inny - wskazać jaki). Wychodzi na to, że można wskazać pojazd kogokolwiek.

Mam asystenta zatrudnionego na podstawie umowy zlecenie. Czy mam obowiązek wydać mu środki ochrony osobistej? Zgodnie z przepisami zleceniobiorca ponosi 20% kosztów uzyskania przychodu. Niech sobie sam zapewni środki. To będzie jego koszt.

I jeszcze jedna sprawa. W programie nie jest wprost napisane, że asystent musi przedstawić fakturę/rachunek za bilet do kina czy muzeum. Prowadzę AOON pierwszy raz. Myślałam, że będę zwracać za bilety na podstawie ewidencji, do której asystent załączy tylko bilet. To jeszcze faktura jest potrzebna??
Tak , bynajmniej u nas tak jest ze Asystent przynosi fakturę np za zakup biletu na mecz :)
elizaalub
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 02 gru 2022, 12:39
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 06 paź 2024, 12:01

Czy jeśli asystent w danym miesiącu nie wykorzysta przyznanych środków na przejazdy, to czy te pieniądze można wykorzystać w kolejnym miesiącu ?
Crazy29
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2024, 7:53

Crazy29 pisze:
06 paź 2024, 12:01
Czy jeśli asystent w danym miesiącu nie wykorzysta przyznanych środków na przejazdy, to czy te pieniądze można wykorzystać w kolejnym miesiącu ?
Nie
justys_1
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 13:24

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x