Zdaniem Pana Mazurkiewicza nie można przekazywać do zniszczenia akt wierzycieli (decyzja o przyznaniu, wniosek o FA) dopóki zaległość z danego okresu świadczeniowego nie zostanie spłacona przez dłużnika.
Szybka sonda, czy tak robicie?
U mnie 90% dłużników ma niespłacone zaległości. Do tej pory do zniszczenia nie przekazywałem akt dłużników, jeżeli jeszcze mam trzymać akta wierzycieli z ponad 10 lat to nie pomieszczę się z tym w szafie!
Sprawy związane z przyznaniem świadczeń zostały zakończone, przechowujemy je przez okres 10 lat i do zniszczenia. Po wypłacie należność wobec dłużnika została naliczona. To organ egzekucyjny ma obowiązek przechowywać te decyzji u siebie przez cały okres prowadzenia postępowania.
Akta dłużnika są powiązane z aktami wierzycieli. Jak np. dłużnik ogłosi upadłość i będzie trzeba przekazać syndykowi kserokopie decyzji a akta będą skasowane? Albo przy egzekucji z nieruchomości również niejednokrotnie wzywają nas do kazania kserokopii decyzji. Dlatego dopóki dłużnik się nie spłaci to powinno trzymać się akta wierzycieli też.