Art. 193 ust. 4

~Bartosss

Art. 193 ust. 4

Post autor: ~Bartosss »

4. W przypadku o którym mowa w ust. 3, za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej .............................................. w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty dochodu tej osoby, o którym mowa w art. 80 ust. 3.

Jeżeli mamy zapis, ze nie wyższej niż 50%, to decyduje o wysokości odpłatności? Czy może być odpłatność pełnoletniego wychowanka na poziomie 10%?
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Art. 193 ust. 4

Post autor: ~Kasia »

Tak, może. Niech kurator ds majątkowych czy opiekun prawny napisze na co przeznacza dochód dziecka i możecie podjąc decyzje, że naliczacie 10%.
Bierzecie dochód brutto? U nas wciąż są wątpliwości, a mam sporo wychowanków z dochodem.
Kasia
~Bartosss

Post autor: ~Bartosss »

netto.....
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

a dlaczego, skoro w ustawie mamy mowę o dochodzie, a dochód to przychód minus koszty uzyskania?
Kasia
~elka

Post autor: ~elka »

tu jest taki sam dochod jak w przypadku dzieci w rodzinach, czyli netto. kurcze, ale faktycznie jaką ustalac odpłatnośc - 50 % czy mniej...
~elka

Post autor: ~elka »

i jeszcze jak robicie jesli chodzi o solidarnie z rodzicami?
~Zenek

Post autor: ~Zenek »

A co w przypadku odpłatności pełnoletniego wychowanka, który ma dochód ale oboje rodzice nie żyją?
~Jadwiga

Post autor: ~Jadwiga »

my w rodzinach zastępczych bierzemy dochód brutto, skąd taka interpretacja dochodu, że netto?
~morze6

Post autor: ~morze6 »

A dlaczego bierzecie dochód brutto? My bierzemy netto i tak pozostanie.
do Zenek: Jeśli rodzicie nie żyją to wydaje mi się, że sam za siebie płaci za pobyt w pieczy zastępczej, ale nie jestem pewny.
Ja dochód biorę taki jaki uzyskuje na rękę, czyli netto przy odpłatności.
~Oliwia

Post autor: ~Oliwia »

dlaczego nikt nie odpowiada na wcześniej zadane pytania? dochód netto

Zenek wychowanek płaci 50% dochodu /tylko renta i alimenty/

elka decyzje będę wystawiać osobno każdemu rodzicowi całość opłaty chyba że będzie odstąpienie

macie w uchwale częściowe odstąpienie???????????????????
ODPOWIEDZ