Art. 193 ust. 4
Art. 193 ust. 4
4. W przypadku o którym mowa w ust. 3, za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej .............................................. w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty dochodu tej osoby, o którym mowa w art. 80 ust. 3.
Jeżeli mamy zapis, ze nie wyższej niż 50%, to decyduje o wysokości odpłatności? Czy może być odpłatność pełnoletniego wychowanka na poziomie 10%?
Jeżeli mamy zapis, ze nie wyższej niż 50%, to decyduje o wysokości odpłatności? Czy może być odpłatność pełnoletniego wychowanka na poziomie 10%?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Art. 193 ust. 4
Tak, może. Niech kurator ds majątkowych czy opiekun prawny napisze na co przeznacza dochód dziecka i możecie podjąc decyzje, że naliczacie 10%.
Bierzecie dochód brutto? U nas wciąż są wątpliwości, a mam sporo wychowanków z dochodem.
Bierzecie dochód brutto? U nas wciąż są wątpliwości, a mam sporo wychowanków z dochodem.
Kasia
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a dlaczego, skoro w ustawie mamy mowę o dochodzie, a dochód to przychód minus koszty uzyskania?
Kasia
tu jest taki sam dochod jak w przypadku dzieci w rodzinach, czyli netto. kurcze, ale faktycznie jaką ustalac odpłatnośc - 50 % czy mniej...
A co w przypadku odpłatności pełnoletniego wychowanka, który ma dochód ale oboje rodzice nie żyją?
my w rodzinach zastępczych bierzemy dochód brutto, skąd taka interpretacja dochodu, że netto?
A dlaczego bierzecie dochód brutto? My bierzemy netto i tak pozostanie.
do Zenek: Jeśli rodzicie nie żyją to wydaje mi się, że sam za siebie płaci za pobyt w pieczy zastępczej, ale nie jestem pewny.
Ja dochód biorę taki jaki uzyskuje na rękę, czyli netto przy odpłatności.
do Zenek: Jeśli rodzicie nie żyją to wydaje mi się, że sam za siebie płaci za pobyt w pieczy zastępczej, ale nie jestem pewny.
Ja dochód biorę taki jaki uzyskuje na rękę, czyli netto przy odpłatności.
dlaczego nikt nie odpowiada na wcześniej zadane pytania? dochód netto
Zenek wychowanek płaci 50% dochodu /tylko renta i alimenty/
elka decyzje będę wystawiać osobno każdemu rodzicowi całość opłaty chyba że będzie odstąpienie
macie w uchwale częściowe odstąpienie???????????????????
Zenek wychowanek płaci 50% dochodu /tylko renta i alimenty/
elka decyzje będę wystawiać osobno każdemu rodzicowi całość opłaty chyba że będzie odstąpienie
macie w uchwale częściowe odstąpienie???????????????????
Oprócz Art. 193 ust. 4 - Stare tematy przeczytaj również:
Czy pracownik socjalny w PCPR przeprowadza wywady środowiskowiskowe z RB
dziecko pozostawione w szpitalu
tworzenie niowej rodziny zastepczej
rodzina z.
upośledzone dziecko w rodzinie zastępczej
odpłatność gmin
szkolenia
komputery z likwidacji barier
Odpłatność rodziców za pobyt dziecka w placówce opiekuńczo-wych
OZPS
OZPS
koszty pośrednie
odpłatność od pełnoletnich wych. kn pozostających w rodzinie zaste. zgodnie z art 37 ust 2
sprawozdanie MK1 za I kwartał 2012
Sejm uchwalił nowelizację ustawy o pieczy zastępczejPiątek w dniu 16 marca 2012
Piecza Zastępcza - informacja dla osób używających Pomost Standard