art. 24 ust. 2a - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 mar 2016, 10:04

czy art. 24 ust 2a tyczy się tylko dodatku rehabilitacja czy też zasiłku rodzinnego. Osoba złożyła mi wniosek o zasiłek rodzinny i rehabilitację w lutym, nie miała wcześniej Zr bo dochód przekraczał i nie było orzeczenia.
Teraz zastanawiam się czy przyznaje ZR od miesiąca złożenia wniosku, czy mogę wyrównać od stycznia bo tak był złożony wniosek na komisję.
oliwia1234

Napisano: 11 mar 2016, 11:44

Mam podobną sytuację. Rodzinne na dwoje dzieci do 12/2015 bo jedno miało orzeczenie i spełniali kryterium wyższe. Uchyliłam od 01/2016r. Teraz mam nowe orzeczenie starszego dziecka i na nowo spełniają kryterium wyższe. Mogę przyznać całość od 01/2016 tj. 2 zasiłki rodzinne i resztę dodatków?
W końcu to nie ich wina że czekali na orzeczenie 3 miesiące
julka111

Napisano: 11 mar 2016, 12:08

system mi nie daje wstecz zasiłku rodzinnego, czy zasiłek rodzinny to jest świadczenie uzależnione od niepełnosprawności to jest pytanie?
oliwia1234

Napisano: 11 mar 2016, 12:16

oliwia1234 pisze:czy zasiłek rodzinny to jest świadczenie uzależnione od niepełnosprawności to jest pytanie?
Zdania są podzielone. Myślę, że trzeba by odpowiedzieć na to pytanie w kontekście konkretnej rodziny. Jeśli np. ktoś się kwalifikował do ZR, ale po prostu nie składał wniosku - to ZR bym nie wyrównywał. Ale jeśli z dokumentów wynika, że dochód miał powyżej zwykłego kryterium, to można podejrzewać, że to go powstrzymywało przed ubieganiem się o świadczenia. Badałbym konkretne przypadki
tp
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 kwie 2013, 16:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x