art 240 ust 3 - pilne
art 240 ust 3 - pilne
czy ktoś już wydał decyzje na tej podstawie art 240 ust 3 ???
Rany u nas mówią że skoro ministerstwo w interpretacji powołuje sie na rozporządzenie o kryteriach dochodowych z 29.07.2009r. to w nim nadal podane jest kryterium w wysokości 477 zł i że niby pomoc nadal by się nie należała jak sie wszystko przeliczy.
Jak wy wydajecie takie decyzje?? Może ktoś podać podstawe prawną?? i wysyłacie takim osobom jakieś informacje na piśmie??
Rany u nas mówią że skoro ministerstwo w interpretacji powołuje sie na rozporządzenie o kryteriach dochodowych z 29.07.2009r. to w nim nadal podane jest kryterium w wysokości 477 zł i że niby pomoc nadal by się nie należała jak sie wszystko przeliczy.
Jak wy wydajecie takie decyzje?? Może ktoś podać podstawe prawną?? i wysyłacie takim osobom jakieś informacje na piśmie??
Re: art 240 ust 3 - pilne
aktualnie mam nastepujacy przypadek-wychowanek z RZ na starych zasadach uzyskał dochód przekraczający kryterium dochodowe (od X 1.084 zł). wydałam mu decyzję pozbawiajacą KN, jednocześnie poinformowałam o mozliwości złożenia ponownego wniosku o przyznanie świadczenia zgodnie z art.240 ust.3. zamierzam przyznać mu pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki nie uwzględniając kryterium dochodowego (na nowych zasadach), z tym że w starej kwocie-494,10 zł zgodnie z interpretacją MPIPS
nowy wniosek niech zloży i zmieniło sie juz kryterium jak się będzie kwalifikował to wydajesz decyzje, jeśli znowu przekroczy dochód to na podstawie 240 ust. 3 w kwocie 494,10
Wydaje mi , że jeśli przepisy dotychczasowe to kryterium stare
nie komplikujcie sobie pracy, w nowych zasadach wogóle nie ma mowy o kryterium, więc jak może rozporządzenie dotyczyć kogos innego jak nie wychowanków na starych zasadach!! A jesli ustawodawca miałby na myśli stosowanie starego kryterium to po jakiego grzyba wydawałby nowe na podstawie u.o.p.s
czyli w opini ministerstwa jezeli mowa o o rozporządzenie o kryteriach to bierzemy pod uwagę wyłączne kwotępodstawy??
macie pomysł ja powinna wyglądać podstawa do przyznania pomocy na postawaiwe tego art??
macie pomysł ja powinna wyglądać podstawa do przyznania pomocy na postawaiwe tego art??
Di Izy - wg mnie nowe kryterium jest dla usamodzielnianych na podstawie uops, czyli opuszczających MOSy, MOWy. A wychowankowie z placówek i rodzin zastępczych, którzy opuścili rodzinę lub placówkę przed 1.01.2012 stare kryterium (przepisy dotychczasowe) i dopiero po przekroczeniu kryterium 240 ust. 3.
jak w... !!!!!!!!!!!!!!!!! starych obowiązują stare przepisy!! jakkolwiek niedorzecznie to brzmi!!
Oprócz art 240 ust 3 - pilne - Stare tematy przeczytaj również:
Aktywny samorząd umowy
dodatke na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania dziecka w RZ
dodatke na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania dziecka w RZ
Aktywny samorząd obszar D
decyzje biologiczni
pytanie o szkolenie ZRZ
szkolenia gdzie??
Opinia organizatora rodzinnej pieczy
urlop dziekański a pomoc na kontynuowanie nauki
RATUNKU
egzekucja rodzice biologiczni