art. 5 ust 4b jak rozumiecie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 kwie 2014, 11:47

Kobieta pobierała zr. okres zasiłkowy 2012/2013 w międzyczasie podjęła pracę i pracowała od listopada.12 do 23.04.13 Nie dostarczyła dokumentów dot. uzysku tylko 24.04. przyszła z świadectwem pracy i oświadczyła że jest zarejestrowana. Sprawa toczyła się prawie rok w sko. po czym sko uchyliło i umorzyło postępowanie w sprawie dec. uznającej za nienależnie pobrane ze względu na:
- brak uchylenia (myślałam że skoro na dzień naliczania miała prawo to mogę nie uchylać- moja wina, zrozumiałam to po czasie)
- cytuję " Ustawodawca dokonania korekt dochodu nie uzależnił od czasu wystąpienia utraty czy uzyskania dochodu. Zatem dochód rodziny uzyskany w roku poprzedzającym okres zasiłkowy podlega korektom w związku ze zdarzeniami, jakie miały miejsce do końca okresu zasiłkowego. [...] zgodnie z art. 5 ust. 4b zgodnie z którym w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ustala się z miesiąca następującego po miesiącu.... jeżeli dochód uzyskiwany jest w dniu ustalania prawa do świadczeń. W tym stanie prawnym doliczenie dochodu osiągniętego przez stronę za miesiąc listopad było nieuzasadnione a tym samym brak było podstaw do ustalenia że pobrane świadczenia były świadczeniami nienależnie pobranymi".
Co wy na to? Czy ta decyzją sko jest dla mnie wiążąca?
jedynka

Napisano: 15 kwie 2014, 12:21

haloo czy ktoś wyrazi swoje zdanie??
jedynka

Napisano: 15 kwie 2014, 13:03

jedynka pisze:
Co wy na to? Czy ta decyzją sko jest dla mnie wiążąca?
Decyzja od czapy, bo promuje nieuczciwość. Niestety, w tej sprawie ta konkretna decyzja jest dla Ciebie wiążąca.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2014, 13:14

dziękuję za odpowiedź kronos!
jedynka

Napisano: 15 kwie 2014, 14:47

Może jeszcze ktoś się wypowie? Może ktoś miał podobny przypadek, nie wiem po prostu co robić sko umarza a na ops spoczywa odpowiedzialność finansowa!
jedynka

Napisano: 15 kwie 2014, 15:04

jedynka pisze:Może jeszcze ktoś się wypowie? Może ktoś miał podobny przypadek, nie wiem po prostu co robić sko umarza a na ops spoczywa odpowiedzialność finansowa!
SKO umorzyło Ci postępowanie. Nic z tą sprawą już nie zrobisz. Polecam zapomnieć o niej jak najszybciej, a w innych sprawach orzekać jak do tej pory.
O tym czy świadczenia mają charakter nienależni pobranych nie może w żadnej mierze przesądzać fakt, czy dochód jest nadal uzyskiwany w momencie ujawnienia nieprawidłowości. Ratio legis tego przepisu było inne - ustawodawcy chodziło o to by nie pozbawiać prawa do zasiłku rodzinnego osoby, która owszem dochód uzyskała, ale w momencie ubiegania sie o ZR już go nie posiada.
W odniesieniu do nienależnie pobranych świadczeń niektóre składy SKO tworzą idiotyczną konstrukcję jak ta opisana przez Ciebie, ale byłbym daleki od rozciągania jej na ogól spraw.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x