pomozcie bo mam tak dodatek w kwocie 210,33 zł ale wydatki na powieszchnie normatywna to 216,92 ( bo policzylam tak wydatki za czysz i wode i scieki podzielilam na powierzchnie lokalu i pomnozylam przez powierzchnie normatywna ) i czy teraz dobrze rozumiem ze nie moze przekroczyc 70% czyli 216,92 X 70% = 151,84 czyli dodatek przekracza w mysl tego art? podpowiedzcie
niestety robie z doskoku czy mozecie powiedziec co doslownie mowi art. 6 ust. co oznaczaja 70% wydatkow przypadajacych na normatywna powierzchnie czy to sa te dane: wydatki za czynsz, wode i scieki wyszlo mi 244,04 i to podzielilam na 45 x 40m(2) wyszlo mi 216,92 i czy to od tej kwoty biore to 70% czy dobrze mysle czy moze dodaje sie to tego jescze ryczałty?
Ustawmy kolejność:
1) sprowadzenie wydatków do poziomu „gminnego” (przepis 6.6)
2) przeliczenie uzyskanych wydatków na powierzchnię normatywną (6.1)
3) wyliczenie dodatku (6.1)
4) wyliczenie ryczałtu na opał (6.7)
5) porównanie sumy z punktów 3+4 z poziomem 70% wydatków uzyskanych w p. 2
(jeśli rada gminy nie uchwaliła innego poziomu)
6) w razie przekroczenia, za sumę dodatku i ryczałtu przyjmujemy tę granicę
7) jeśli nie ma pisemnej zgody na łączne przekazywanie obu kwot, to na końcu należy wyodrębnić ryczałt na opał.
ok dzieki juz prawie łapie mozesz mi tylko jeszcze podpowiedziec czy ten punkt 2 zawiera tylko tylko tak jak w moim przypadku czynsz + wode czyli kwota 216,92 i wtedy przekracza mi 70% czy do tych wydatkow czyli do drugiego punktu dodaje naliczone rczałty czyli 216,92 +143,64=360,56 i wtedy nie przekracza 70%???
Moim zdaniem przed krokiem 2. można dodać „wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału” (czyli nie ryczałt). Ryczałty (na opał) uwzględnia się pod koniec obliczeń.