as moduł II - studia zagraniczne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

as moduł II - studia zagraniczne

Post autor: MIŚKA »

witam,
mam pytanie czy w ramach modułu II możemy dofinansować studia zagraniczne? Dzisiaj zadzwoniła kobietka, mówiąc, że jej córka studiuje w Anglii i chce złożyć wniosek. Tylko nie wie jak ma rozpisać wnioskowane kwoty, bo tam ma kredyt studencki. Czy ktoś z was ma osoby studiujące za granicą?
Tak myślę, jak ma się do tego miejsce zamieszkania? Co z zaświadczeniem z uczelni?
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

Re: as moduł II - studia zagraniczne

Post autor: MIŚKA »

Mam odpowiedź
Departament ds. Programów Warszawa, dnia 8 października 2020 r.

w odpowiedzi na korespondencję w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Departament ds. Programów uprzejmie wyjaśnia, że adresatami Modułu II mogą być także osoby niepełnosprawne, które studiują na uczelniach zagranicznych. Wniosek należy złożyć, zgodnie z właściwością dot. miejsca zamieszkania Wnioskodawcy (o ile wciąż jest to miejsce zamieszkania w Polsce). W przypadku studiów poza granicami Polski nie obowiązuje inny formularz zaświadczenia uczelni, niż ten, który obowiązuje w przypadku studiów krajowych. Fundusz może dofinansować studia zagraniczne, niezależnie od używanego języka kraju, w którym się odbywają. Zaświadczenie wydane przez uczelnię zagraniczną nie musi być wydane na formularzu obowiązującym dla uczelni krajowych, ale musi zawierać wszystkie informacje określone dla studentów polskich uczelni i zgodnie z zasadami programu – musi być przetłumaczone na język polski.
W przedstawionej sprawie należy mieć jednak na względzie zasadę wyrażoną w rozdziale VI ust. 18 pkt 1 dokumentu pn. „Zasady m(…)” – w ramach programu nie mogą być dofinansowane koszty pożyczki i spłaty rat oraz odsetek, a z przedstawionych informacji wynika, że studentka korzysta z kredytu studenckiego (na opłatę czesnego?), zatem ewentualne dofinansowanie mogłoby dotyczyć dodatku na pokrycie innych kosztów kształcenia.
ODPOWIEDZ