skad ja mam wiedziec czy proteza o dof. ktorej ubiega sie osoba jest na II poziomie? jak to stwierdzic? stabilnosc procesu chrobowego itd stwierdza ekspert a t na jakim poziomie jest proteza skad mam wiedziec?
Myślę że jakaś szczegółowa specyfikacja techniczna od sprzedawcy załatwiłaby sprawę. Tu jest charakterystyka protez:
Ust. 23 Punkt 21 Kierunków:
21) poziomie jakości protez kończyny górnej – należy przez to rozumieć:
a) poziom I - prosta proteza o funkcji głównie kosmetycznej ewentualnie z najprostszymi elementami mechanicznego ustawiania pozycji łokcia i nadgarstka; do wykonania w ramach limitu NFZ; nie przywraca nawet podstawowych funkcji utraconej ręki,
b) poziom II - proteza z prostymi elementami mechanicznymi oraz standardowym zawieszeniem na kikucie; w zasadzie możliwa do wykonania w ramach NFZ z niewielką dopłatą; nie uniezależnia pacjenta od otoczenia w stopniu wystarczającym dla podjęcia aktywności zawodowej,
c) poziom III - proteza z precyzyjnymi elementami mechanicznymi oraz nowoczesnym zawieszeniem kikuta (także z wykorzystaniem technologii silikonowej) oraz bardzo dobrym wykończeniem kosmetycznym; uniezależnia pacjenta od otoczenia w stopniu umożliwiającym podjęcie aktywności zawodowej,
d) poziom IV - proteza z elementami bioelektrycznymi (lub elementy kombinowane bioelektryczne i mechaniczne - tzw. hybrydowa); proteza w części bioelektrycznej sterowana impulsami z zachowanych grup mięśniowych; w znacznym stopniu pozwala na uniezależnienie się od otoczenia, jednak nie zawsze jest akceptowana przez pacjentów, w szczególności z powodu znacznej wagi;
Wg mnie specyfikacja od sprzedawcy wraz z kwotą byłaby ok. Na fakturze pro forma nie wyszczególnia się chyba pełnej specyfikacji, tylko nazwę przedmiotu i cenę? Bardziej istotna jest tu informacja o rodzaju zastosowanych rozwiązań, czego na pro formie się nie podaje.