Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej ile godzin? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 maja 2022, 10:57

Kochani
napiszcie mi ile przysługuje godzin asystentowi osoby niepełnosprawnej, który opiekuje się 2 dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności pkt.7 i 8 na tak a matka na jedno z tych dzieci pobiera świadczenie pielęgnacyjne. Gdzieś czytałam ale nie pamietam gdzie, że na dziecko na które pobierane jest świadczenie pielęgnacyjne należy sie max 30 godz a na dziecko na które nie jest pobierane świadczenie pielęgnacyjne przysługuje 60 godzin.( gdzie to znajdę)
Jeszcze jedno jak jest z 300zł. na dojazdy i bilety w przypadku opieki nad 2 dzieci z jednego domu czy przysługuje 2 razy 300 zł.? I gdzie jest to napisane.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Oliwia18
Praktykant
Od: 19 maja 2022, 10:40
Zajmuję się: student

Napisano: 19 maja 2022, 11:36

Nikt nic? ;)
Oliwia18
Praktykant
Od: 19 maja 2022, 10:40
Zajmuję się: student

Napisano: 19 maja 2022, 14:47

360 godzin rocznie dla:
dzieci do 16. roku życia z orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.

Wg nas to na każde dziecko po 360 godz.
W tym Programie- edycja 2022 nie ma już zapisu, że w przypadku gdy jest przyznane św. pielęgnacyjne zmniejsza się ilość godzin.

Wykładnia Pełnomocnika ds. osób niepełnosprawnych jest takie, że jedno 300 zł. dla Asystenta bez względu na ilość osób niepełnosprawnych, których ma pod swoją asystenturą.
My z tym poglądem się nie zgadzamy ponieważ mamy asystentów, którzy mają pod swoja opieką po 3 uczestników Programu i ten tok rozumowania jaki ma Pełnomocnik doprowadza to sytuacji, że wystarczy jak jeden z uczestników na początku miesiąca pojedzie 2 razy do lekarza samochodem asystenta i wykorzysta całe 300 zł. to pozostali dwaj uczestnicy Programu są pozbawieni możliwości korzystania z wyjazdów z asystentem np. na wydarzenia sportowe, kulturalne, zakupy czy do lekarz bo asystent już wykorzystał 300 zł z pierwszym uczestnikiem Programu.
Jak to mówią z koniem nie warto się kopać, a więc robimy tak jakie jest stanowisko Pełnomocnika !!!
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 20 maja 2022, 8:57

Powiedzcie mi Kochani czy asystent osoby niepełnosprawnej może "zabierać" swoim samochodem uczestnika Programu np. na zakupy lub do fryzjera, czy wyjazd do rodziny (w miejscowości obok). Czy jest prawidłowo jeśli asystent dokonuje usługi np. zakupu lub załatwieniu sprawy bez obecności uczestnika.
Iza 27
Stażysta
Od: 25 kwie 2022, 11:02
Zajmuję się: ps

Napisano: 20 maja 2022, 9:13

Zgodnie z Programem:
koszt dojazdu własnym/innym środkiem transportu, np. taksówką asystentów w związku z wyjazdami, które dotyczą realizacji usług wymienionych w treści Programu jest wliczony w czas pracy asystenta jedynie w przypadku obecności uczestnika Programu;

Nie tylko może ale musi być uczestnik programu razem z asystentem (zakupy, wyjazd do lekarza, do rodziny itp.) inaczej będą środki wydatkowane niekwalifikowalne.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 23 maja 2022, 13:30

Witam. Czy na przewóz uczestnika programu własnym autem asystent powinien mieć psychotesty na przewóz ludzi, czy jakieś dodatkowe oświadczenia uczestnika.
Iza 27
Stażysta
Od: 25 kwie 2022, 11:02
Zajmuję się: ps

Napisano: 31 gru 2022, 13:28

Odnosząc się do ostatnich wpisów jako świeżo upieczona absolwentka Kursu Asystenta Osoby Niepełnosprawnej, który ukończyłam za pośrednictwem Krajowego Instytutu Medycznego podjęłam się zatrudnienia przy osobie niepełnosprawnej (Pan w wieku 47 lat). Przeczytałam wiele artykułów na tematy typu " brać czy nie brać", ukończyłam bogaty w wiedzę kurs, dostałam niezbędne dokumenty do podjęcia pracy i ją legalnie podjęłam. Cieszę się, że trafiłam na to forum i mogę wymieniać się doświadczeniami.
MRs_lis
Praktykant
Od: 31 gru 2022, 13:27
Zajmuję się: XX

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x