Ja dostałam taką odpowiedź od Pani Poręby:
Zgodnie z ust. 11 pkt 1 dokumentu pn. „Kierunki działań (…)”, dodatek na pokrycie kosztów kształcenia może być zwiększony, nie więcej niż o 700 zł - w przypadkach, które określi Realizator programu.
W dokumencie tym wskazano, ale tylko przykładowo, że przypadki te mogłyby obejmować takie sytuacje, gdy: wnioskodawca ponosi dodatkowe koszty z powodu barier w poruszaniu się lub z powodu barier w komunikowaniu się – w szczególności z tytułu pomocy tłumacza migowego lub asystenta osoby niepełnosprawnej itp.). Decyzja w kwestii ustalenia okoliczności, które mogą uzasadniać zwiększenie dofinansowania w formie dodatku na podstawie ust. 11 pkt 1 dokumentu pn. „Kierunki działań (…)” należy do wyłącznej kompetencji Realizatora programu. Program nie nakłada formalnych wymagań dotyczących określonego sposobu dokumentowania okoliczności pozwalających zwiększyć dodatek. Mało tego program wskazuje, że udzielenie dodatku nie jest obligatoryjne, a ponadto, że nie podlega on rozliczeniu. W takiej sytuacji, to Wnioskodawca we wniosku powinien dostarczyć Realizatorowi programu informacji umożliwiających podjęcie decyzji o ewentualnym zwiększeniu dodatku a decyzję w sprawie ewentualnego zwiększenia dodatku podejmuje Realizator programu
Dla osoby na wózku jak najbardziej bym zwiększyła. Musi opisać dlaczego jest niezbędna pomoc na uczelni osoby drugiej. Zresztą w samym orzeczeniu o znaczny st. Niepełnosprawności ma zapis o stałej pomocy. Asystent czy tłumacz to propozycje pfron a nie zamknięta lista kiedy dać dodatek. Sam fakt dojazdu na uczelnię, osoba chodząca wsiądzie do autobusu, busa itp. wózkowicz raczej musi jechać autem co generuje zwiększone koszty, itp.
w moim przypadku to osoba niewidoma, a "asystentem" jest kolega ze studiów, który przychodzi po niego, zaprowadza na zajęcia, odprowadza itp. - jakieś pomysły co by od niego zażądać? czy samo dodatkowe dostarczenie informacji w formie obszernego uzasadnienia wystarczy?
A kto przydzielił mu tego asystenta i na jakich zasadach (ktoś z kimś umowę jakąś podpisał, czy to jest koleżeńska umowa - "od jutra będę po Ciebie przyjeżdżał")?
My zwróciliśmy się z zapytaniem do PFRON-u, ale znam już odpowiedź.....do decyzji realizatora
Moja studentka ma umiarkowany stopień niepełnosprawności, czasem porusza się o wózku, a czasem o kulach, więc mam mieszane uczucia
jest to opinia biura ds. osób niepełnosprawnych, gdzie napisane w jakim okresie potrzebuje asystenta, na ile godzin ma przyznanego asystenta.Jest informacja, że potrzebuje większej wymiary godzin pomocy asystenta. Więc do tego dołączam oświadczenie wnioskodawcy ile potrzebuje jeszcze godzin miesięcznie i jaka jest opłata za godzinę asystenta.