Awans zawodowy - aktualne rozporządzenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 wrz 2020, 14:44

Witam, bardzo proszę o podanie mi aktualnego rozporządzenia dot. awansu zawodowego w zawodzie pracownika socjalnego :)
W internecie znajduję sprzeczne informację i nie mam pewności, które jest aktualne.
Z góry dziękuję za pomoc!
SylwiaR
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 21:32
Zajmuję się: Pracownik socjalny ds. świadczeń przyznawanych decyzją

Napisano: 17 wrz 2020, 9:10

Jeżeli chodzi o specjalizację w zawodzie (?), to nadal obowiązuje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 kwietnia 2012 r. w sprawie specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny (Dz.U. 2012 poz. 486).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 17 wrz 2020, 10:13

Podłączę się pod temat. Proszę powiedzcie mi, czy po ukończeniu studiów wyższych na kierunku praca socjalna i przepracowaniu ponad 2 lat na tym stanowisku przysługuje specjalizacja 1 stopnia automatycznie, czy trzeba robić specjalizację?
tenzetamze
Praktykant
Od: 04 lut 2019, 14:10
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 wrz 2020, 12:47

tenzetamze pisze:
17 wrz 2020, 10:13
Podłączę się pod temat. Proszę powiedzcie mi, czy po ukończeniu studiów wyższych na kierunku praca socjalna i przepracowaniu ponad 2 lat na tym stanowisku przysługuje specjalizacja 1 stopnia automatycznie, czy trzeba robić specjalizację?
Masz stopień równoznaczny ze specjalizacją I stopnia, to znaczy, że możesz awansować na starszego pracownika socjalnego. Jeśli chodzi o robienie specjalizacji możesz od razu robić II stopień, ale możesz też zacząć od I jeśli masz ochotę :)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 17 wrz 2020, 14:30

tenzetamze pisze:
17 wrz 2020, 10:13
Z interpretacji przepisów Rozporządzenia wynika, że masz kwalifikacje na stanowisko specjalisty pracy socjalnej (specjalista I stopnia), ale nie zostajesz nim automatycznie. O tym, czy zasługujesz i przysługuje Ci awans oraz zmiana pieczątki, decyduje szef łaskawca. Niektórzy nadgorliwi kierownicy - mimo spełnienia warunków (studia kierunkowe i staż pracy) - i tak wysyłają socjalnych na specjalizację I stopnia, zanim ich awansują na specjalistę.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 18 wrz 2020, 7:42

Dziękuję za odpowiedź. Mam ponad 2-letni staż na stanowisku pracownika socjalnego, ukończone studia wyższe na kierunku "praca socjalna", mój wniosek o awans na starszego pracownika socjalnego został odrzucony. Odmowa jest argumentowana niewielkim stażem pracy, tym że jest to moja pierwsza praca i że niedawno otrzymałam umowę na stałe. Czy jest to zgodne z wytycznymi z rozporządzenia?
SylwiaR
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 21:32
Zajmuję się: Pracownik socjalny ds. świadczeń przyznawanych decyzją

Napisano: 18 wrz 2020, 8:22

To jest autonomiczna decyzja kierownika – czy i kogo mianuje starszym pracownikiem socjalnym lub specjalistą. Żadne rozporządzenie nie nakazuje szefowi automatycznego awansowania pracownika, po uzyskaniu przez niego kwalifikacji na wyższe stanowisko. Znam osoby, które mają ukończone studia kierunkowe, wieloletni staż pracy i nawet specjalizację II stopnia, a nadal są pracownikami socjalnymi, bo ich kierownicy twierdzą, że nie ma u nich stanowiska dla specjalisty albo potrzeby zatrudniania specjalistów i ich nie awansują :evil:
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 21 wrz 2020, 14:37

a gdzie opisane są te warunki uzyskania awansów ??
AD1988
Referent
Od: 02 sty 2019, 8:55
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 wrz 2020, 12:54

u szefa łaskawcy ;P awans poza zmianą pieczątki i napisu na drzwiach nic więcej może Ci nie dać.
anna anna anna
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 10:05
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x