Proszę o podpowiedź. Jestem zatrudniona na stanowisku starszego specjalistę pracy socjalnej. Wystąpiłam do Kierownika o awans zawodowy na stanowisko starszy specjalista pracy socjalnej-koordynator. Niestety otrzymałam informację, że nie otrzymam awansu gdyż nie zajmuje się dodatkowo niczym poza swój zakres obowiązków. Koleżanka,zatrudniona jest na takim samym stanowisku jak ja ale dodatkowo jest Przewodniczącą zespołu interdyscyplinarnego( za co ma dodatek ) taki awans otrzymała. Czy faktycznie mi ten awans się nie należy i muszę się czymś dodatkowym wykazać?
Jakimś czas temu trochę się tą sprawą interesowałem i odpowiedź nie jest jednoznaczna (niestety).
Z jednej strony ustawa jasno wymienia kolejne, stopnie awansu i nie określa żadnych dodatkowych wymogów dla koordynatora, innych niż w przypadku starszego specjalisty pracy socjalnej. Spotkałem się z opinią prawną, że taki sztywny zapis nie pozostawia pola do interpretacji i po spełnieniu ustawowych warunków awans powinnaś otrzymać.
Znam również odpowiedź jaką udzieliło nasze ministerstwo w takiej sprawie gdzie wskazano, że koordynator powinien mieć dodatkowy, szerszy zakres obowiązków. Prawdopodobnie taka była też intencja ustawodawcy. Tak naprawdę jest to kwestia interpretacji i być może dobrej woli.
Dodam, że jeżeli masz II stopień specjalizacji jest otwarta droga do głównego specjalisty z pominięciem koordynatora, może wydaję się to dziwne ale tak postępują niektóre ośrodki.
Osobiście uważam, że art 121 b.2 jasno precyzuje wymogi a mnożenie dodatkowych przez szefów to nadużycie.