B 1 - dziecko - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 wrz 2020, 14:35

Tak, w przypadku dziecka zawsze zaświadczenie jest wymagane. Zobacz na pojęcia w kierunkach, na pkt 8.
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 07 wrz 2020, 14:51

też tak myślałam, że zaświadczenie musi być, ale wolałam się upewnić, w ubiegłym roku we wniosku osoby dorosłej zażądałam zaświadczenia, pomimo znacznego 04-O, bo miałam wątpliwości, sama przyniosła wniosek i bez okularów, wypisywała beż żadnych problemów, sprawa się skończyła na grubej teczce kilku odwołań a ostatecznie odwołanie do sko. Oczywiście kolegium stanęło po stronie klienta.
pozdrawiam
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 07 wrz 2020, 15:23

stokrotka75 pisze:
07 wrz 2020, 14:51
też tak myślałam, że zaświadczenie musi być, ale wolałam się upewnić, w ubiegłym roku we wniosku osoby dorosłej zażądałam zaświadczenia, pomimo znacznego 04-O, bo miałam wątpliwości, sama przyniosła wniosek i bez okularów, wypisywała beż żadnych problemów, sprawa się skończyła na grubej teczce kilku odwołań a ostatecznie odwołanie do sko. Oczywiście kolegium stanęło po stronie klienta.
pozdrawiam
Od dorosłego ze znacznym i 04-O nie biorę zaświadczenia od lekarza, chyba że stara się o sprzęt brajlowski, wtedy biorę taki dokument.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2020, 7:57

stokrotka75 pisze:
07 wrz 2020, 14:51
pozdrawiam
A dlaczego SKO? Przecież w PFRONie nie wydajemy decyzji administracyjnej.
AS to umowa cywilno prawna.
Na jakiej podstawie prawnej sprawą zajęło się SKO?

A podważanie ważnego orzeczenia z kodami na O to przesada, nie jesteśmy w tej sprawie kompetentni aby sprawdzać dokumentację medyczną (od tego jest sąd i prokuratura). Zasady są jasne po co jeszcze uprzykrzać petentom i sobie życie?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 08 wrz 2020, 10:36

do cpr 3

do sko, bo każdy wniosek w formie odwołania należy traktować jako odwołanie wysłać nawet jeśli to nie jest decyzja administracyjna.
A odnośnie podważania orzeczenia to nie podważam tylko jak wspomniałam mieliśmy łącznie z dyrektorem mnóstwo wątpliwości a zgodnie z zasadami realizator ma prawo żądać innych dokumentów. I właśnie zaświadczenie pokazało, że schorzenie 04-O nie jest aż takie jak mówi definicja w programie. Wnioskodawca miał jeszcze inne symbole w orzeczeniu, ale stało się jak się stało.
pozdrawiam
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 08 wrz 2020, 13:49

to w związku z przeprowadzonym dochodzeniem na własną rękę znaleźliście fałszowane orzeczenie przez lekarza orzecznika. Jako jst macie obowiązek zgłoszenie tego faktu do prokuratury. Prowadzone są postępowania, gdzie lekarze orzecznicy celowo wystawiają takie orzeczenia, np. czerpiąc z tego korzyści. Rozumiem, że sprawa została zgłoszona odpowiednim organom?
Pierwszy raz spotykam się z interpretacją, że SKO zajmuje się sprawami PFRON i wydaje opinie.
cpr3
Starszy referent

Napisano: 09 wrz 2020, 10:02

cpr3 pisze:
08 wrz 2020, 13:49

Pierwszy raz spotykam się z interpretacją, że SKO zajmuje się sprawami PFRON i wydaje opinie.
Na szkoleniach wiele razy (zarówno od osób prowadzących, jak i pracowników PCPR-ów) słyszałam historie o nieprzyznanych dofinansowaniach PFRON, np. turnusy, bariery, które to trafiały do SKO i były tam rozstrzygane.
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Napisano: 10 wrz 2020, 11:43

PCPR-DLN1 pisze:
09 wrz 2020, 10:02
cpr3 pisze:
08 wrz 2020, 13:49

Na szkoleniach wiele razy (zarówno od osób prowadzących, jak i pracowników PCPR-ów) słyszałam historie o nieprzyznanych dofinansowaniach PFRON, np. turnusy, bariery, które to trafiały do SKO i były tam rozstrzygane.
a ja się spotkałam, że SKO oddalał skargi bo to nie decyzja administracyjna.
Może to zależy od danego SKO, w sumie to do tej pory nie jest to jednolite w całym kraju.

A sprawa z urzędu na pewno została zgłoszona do prokuratury przez organ, który odkrył oszustwo przy wydaniu orzeczenia. Zresztą taka sama procedura jest przy fałszowaniu podpisów i innych dokumentów.
cpr3
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x