Babcia składa wnioski na wnuczkę !!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 wrz 2019, 12:09

Babcia złożyła wniosek na świadczenie wychowawcze oraz dobry start na wnuczkę. Babcia nie jest opiekunem prawnym ani faktycznym. Posiada jedynie pełnomocnictwo, potwierdzone notarialnie. Czy na podstawie takiego pełnomocnictwa może ubiegać się o świadczenia czy robię decyzje odmowne na świadczenia. Ustawodawca jednoznacznie określił kto może wnioskować o świadczenia ale czy miałby tu jakieś zastosowanie KPA. Proszę pomóżcie. Treść pełnomocnictwa:
" Udzielam pełnomocnictwa moim rodzicom do sprawowania opieki nad moją małoletnią córką podczas mojej nieobecności, w tym do podejmowania wszelkich decyzji dotyczących: stanu zdrowia małoletniej, ewentualnych zabiegów medycznych, wypełniania przez małoletnią obowiązku szkolnego jak również do reprezentowania mnie przed wszelkimi organami władzy, administracji rządowej i samorządowej, sądami, innymi instytucjami i urzędami we wszelkich sprawach związanych z zakresem niniejszego pełnomocnictwa, podpisywania, składania i odbioru w moim imieniu wszelkich dokumentów, wniosków i oświadczeń niezbędnych w celu realizacji niniejszego pełnomocnictwa."
netka
Praktykant
Od: 10 lip 2017, 9:10
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 17 wrz 2019, 12:59

Miałam taką sytuację w zeszłym roku. Dałam decyzję odmowną. Prokurator odwołał się powołując się na Konstytucje. Iii SKO przyznało babci świadczenie. Jeszcze zrobili adnotacje, że powinniśmy wiedzieć że Konstytucja jej to gwarantuje a nie że Kobiecie odmawiamy.
Czyscioszka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 9:39
Zajmuję się: ŚW, Czyste Powietrze

Napisano: 18 wrz 2019, 11:21

Nikt więcej nie miał podobnej sytuacji albo może mógłby coś pomóc, podpowiedzieć!!!
netka
Praktykant
Od: 10 lip 2017, 9:10
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 18 wrz 2019, 15:55

Miałam taką sytuację, że babcia złożyła wniosek na wnuczkę mając tez tylko pełnomocnitwo matki dziecka i tak: wniosek złożyła babcia ale dane wnioskodawcy podała matki dziecka na koncu wniosku podpisała się babcia jako pełnomocnik zrobiła xero pełnomocnictwa i dołączyłam do akt sprawy w związku z tym że matka dziecka przebywała za granicą przekazałam wniosek do UW (kontaktowałam sie w tej sprawie z naszym Radcą prawnym i jest ok)
goga_88
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 13:05
Zajmuję się: ŚW, ŚR, DO, KDR

Napisano: 18 wrz 2019, 16:01

jak wyżej. Ustal tylko co z rodzicami, gdzie są. Pamiętaj o warunku:
Art. 4. 1. Celem świadczenia wychowawczego jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych.

2. Świadczenie wychowawcze przysługuje:

1) matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 2a, albo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x