Witajcie, Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie.
Sprawa wygląda tak: pobieram świadczenie rodzinne oraz 500+ na pierwsze dziecko. Składając wniosek o ww świadczenia byłam osobą bezrobotną, jedynym źródłem dochodu naszej rodziny było wynagrodzenie męża. Od marca tego roku raz w miesiącu mam 1-2 dniową umowę o dzieło. Wykonuję zlecenie, wystawiam fakturę za pomocą platformy dla freelancerów, otrzymuje zapłatę i moja umowa się kończy. Jednak te krótkie umowy mam od 3 miesięcy i zawsze od tego samego pracodawcy. Zgłosiłam dochód do mgops w moim mieście. Jedna z pań tam urzędujących powiedziała mi że takie umowy to uzysk i utrata więc w tym momencie moje dochody z tych umów nie będą brane pod uwagę, wezmą je pod uwagę dopiero przy następnych wnioskach na kolejny rok. Kazała jednak przyjść po kilku dniach dopytać o to. Poszłam po raz drugi, w biurze była inna pani, która po spojrzeniu w dokumenty powiedziała, że będę oddawać świadczenie rodzinne i 500+ za miesiąc maj oraz zostana mi te świadczenia odebrane.
Wyjaśnijcie mi proszę, która z pań ma rację?
P.S nie chodzi mi o to żeby za wszelką cenę te pieniądze dalej otrzymywać, jeśli przekraczam dochód to zamierzam oddać niesłusznie pobrane świadczenia... po prostu zdziwiły mnie odmienne zdania pań.
Bardzo Krótkie Umowy o dzieło a świadczenia
-
- Praktykant
- Zajmuję się: HR
- Kontakt:
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Bardzo Krótkie Umowy o dzieło a świadczenia
druga pani ma rację, jeśli w ciągu 3 miesięcy od zakończenia jednej umowy podejmujesz zatrudnienie u tego samego pracodawcy, to musimy doliczyć dochód uzyskany za drugi miesiąc od miesiąca, w którym zawarłaś pierwszą umowę, czyli w twoim przypadku to co zarobiłaś za kwiecień u tego pracodawcy, a jeśli dochód z tym dochodem za kwiecień przekracza kryterium, to od maja świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje
-
- Praktykant
- Zajmuję się: HR
- Kontakt:
Re: Bardzo Krótkie Umowy o dzieło a świadczenia
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Oprócz Bardzo Krótkie Umowy o dzieło a świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
utrata i uzysk? zlecenie u umowa o pracę...
Nowe okoliczności mające wpływ na pobierane świadczenie wych
Nienależnie pobrane bez uchylenia decyzji
kontrola 500 małopolska KTOS COS
Co z tym gospodarstwem rolnym- liczymy czy nie???
Odwołanie do ponownego rozpatrzenia
nowy okres zasiłkowy i powrót do Polski
Czy ktoś ma zamiar wykorzystać pierwotne druki wniosków?
Pani nie zgłosiła, że mąż pracuje za granicą
sklad rodziny pierwsze czy kolejne dziecko
pomóżcie sprawa się skomplikowała
Szkolenie z p. Urszulą Maziarz - polecacie?
TYTUŁ WYKONAWCZY - SPŁATA Z US
500+ do zwrotu - pomóżcie proszę
Małopolskie kontrola z 500 plus kto miał?
orzeczenie o niepełnosprawności wyrównianie