Mam tylko jedno pytanie i prosze o dużo wypowiedzi czy jeżeli nie księguje zasiłków przez konto 640 popełniam ogromny błąd. do czego zmierzam otóż próbowałam przez jeden okres zasiłkówy ale teraz postanowiłam ze wracam do księgowania bez konta 640 . Odpowiedzcie czy to wielki błąd.
- W wyniku wydania decyzji przyznającej świadczenia osoba uprawniona nabywa prawo do otrzymywania świadczeń pieniężnych w kolejnych miesięcznych okresach świadczeniowych. Wypłata świadczenia w danym miesiącu następuje pod warunkiem, że nie zaszły okoliczności wymienione w ustawie, które powodują wstrzymanie wypłat lub cofnięcie prawa do świadczeń.
- Tym samym zobowiązania jednostki z tego tytułu(każde świadczenie jest oddzielnym zobowiązaniem) mają charakter warunkowy (zdefiniowane w UoR Art.3 ust. 1 pkt. 28) i powinny być ujmowane w księgach rachunkowych w momencie ich powstawania tj. po stwierdzeniu, że nie zaszły zdarzenia powodujące cofnięcie lub zawieszenie prawa do świadczeń. Stwierdzenia takiego nie można dokonać wcześniej (np. w dacie wydania decyzji) niż z nastaniem danego miesiąca świadczeniowego stąd wniosek, że przypisu zobowiązania z tytułu wypłaty świadczenia można dokonać nie wcześniej niż w miesiącu w którym świadczenie ma być spełnione.
- Zatem, jeżeli właściwym jest przypisywanie zobowiązań z tytułu świadczeń wypłacanych okresowo w kolejnych miesiącach sprawozdawczych, to nie ma sensu stosowanie czynnego rozliczania kosztów - stosowanie konta 640 jest błędem.
a niech sobie sprawdzają brzydko mówiąc wali mnie to. Nikomu nic nie ukradłam a jak chcą to niech mnie zwolnią za nieksięgowanie na koncie 640 i niech sami posadzą swoje tyłki na naszych krzesłach i trochę popracują za marne grosze to będzie zupełnie inna gadka
W zeszłym roku byłam na szkoleniu dot. księgowości OPSów i na ok. 50 osób żadna nie używała konta 640. Mnie zastanawia jeszcze inna kwestia - czy lepiej mieć je w polityce rachunkowości i planie kont i nie używać, czy też nie zawierać w polityce i nie używać? Które to jest mniejsze zło?:P
Decyzje przyznające świadczenia z funduszu alimentacyjnego przyznawane są generalnie w okresie od 1 października do 30 września roku następnego. W sytuacji tej do ewidencji świadczeń z funduszu alimentacyjnego dotyczących następnych okresów sprawozdawczych, należałoby przyjąć rozwiązanie ewidencyjne polegające na ujęciu tych świadczeń na koncie 640 – „Rozliczenia międzyokresowe kosztów".
BDMB nie ma racji, gdyż macie obowiązek dokonywania czynnych RNK bo to zobowiązania i koszty przyszłych okresów. Przecież to co pisze BDMB to nieprawda i falandyzacja prawa bilansowego a jego oprogramowanie jest błędne, jeśli uniemożliwia ujęcie decyzji na koncie 640. Dane do RB-28s nie zawierają wówczas stanu zobowiązań, a zatem RBtka jest nierzetelna. Podobnie jak jego księgowanie należności jako zobowiązań, które zlikwidowano w 2010 roku.
Przyznając świadczenie decyzja dostaje status wykonalności i świadczenie trzeba wypłacić.
Kwestionujecie ludzie komunikat Ministerstwa Finansów i obowiązki wynikające z ustawy o rachunkowości.
Wydziały kontroli UW Kraków już kontroluja ten temat.
- Należy przypomnieć, że komunikaty MF nie stanowią prawa - jest to tylko jego interpretacja. W tym przypadku interpretacja jest błędna gdyż przyjęto, że wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczeń powoduje powstanie zobowiązania w kwocie będącej sumą świadczeń całego okresu świadczeniowego (decyzja nie zawiera takiej sumy) oraz, że na jednostce ciąży bezwarunkowy obowiązek dokonywania w kolejnych miesiącach wypłat z tej sumy w kwocie świadczenia miesięcznego.
A przecież tak nie jest, gdyż każde świadczenie jest oddzielnym zobowiązaniem mającym oddzielny termin zapłaty. Ponadto ustawa określa warunki jakie muszą być spełnione by świadczenie w danym miesiącu mogło zostać wypłacone co czyni te zobowiązania warunkowymi.
Np. w chwili obecnej nie mamy pewności czy w miesiącu 2019.03 na jednostce będzie ciążył obowiązek wypłaty świadczenia za ten miesiąc, gdyż w międzyczasie mogą zaistnieć okoliczności powodujące, że takiego obowiązku z nastaniem miesiąca 2018.03 - nie będzie, czyli w chwili obecnej zobowiązanie do wypłaty świadczenia w miesiącu 2018.03 jest zobowiązaniem warunkowym a zobowiązania warunkowego nie ujmuje się w ksiegach rachunkowych.
Ustawa o rachunkowości tak definiuje zobowiązanie warunkowe:
Art.3
1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
....
28) zobowiązaniach warunkowych-rozumie się przez to obowiązek wykonania świadczeń,których powstanie jest uzależnione od zaistnienia określonych zdarzeń.
..........
co oznacza:
Jeżeli powstanie zobowiązania jest uzależnione od zaistnienia określonych zdarzeń to zobowiązanie takie jest zobowiązaniem warunkowym.
Zdanie:
"Przyznając świadczenie decyzja dostaje status wykonalności i świadczenie trzeba wypłacić."
jest nieprawdziwe, gdyż świadczenie trzeba wypłacić pod warunkiem, że nie zaistniały określone ustawą FA okoliczności.