becik Pomocy trzy trudne sytuacje może Tom pomoże - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 mar 2016, 9:05

Pani składa o becik 2014 nie miała dochodu w 2015 podjęła zatrudnienie poszła na zwolnienie w grudniu 2015 urodziła dziecko. Teraz składa o becik sytuacja wątpliwa bo w dniu składania wniosku nie otrzymuje za ubiegłe zwolnienie i macierzyńskiego. Pisałam do Zus nie uzyskałam konkretnej odpowiedzi tylko że wniosek był złożony przez podmiot. Wnioskowałam o kwotę świadczeńia i okres pobierania. Decyzja przyznana czy dobrze?Pani pisała prawdę w oświadczeniu, że nie otrzymuje macierzyńskiego. Czy w tym przypadku, jeżeli ktoś nie otrzymuje dochodu w dniu składania wniosku to go nie wliczam?Proszę pomóżcie.

2 sytuacja. Pan składa wniosek o becik on miał utratę,żona nie pracowała w 2014 w 2015 rozpoczeła działalność, Po pierwszym miesiącu działalnośći przyniosła oświadczenie że dochód miała na 0, w tym momencie za luty 2016 był dość wysoki może nawet powodować odmowe. Który jest prawidłowy w przypadku kiedy nie korzystają z rodzinnego a tylko składaja o becik. Też biorę ten 0.Posiadają też działkę gdzie mieszkają 0.3899 ha przeliczeniowego to też wliczam. Pomózcie dzwoniłam po innych ośrodkach powiedzieli że ten 0.
3 sytuacja .Mamy zatrudniona nowa osobę na 500 która mówi że bedac na szkoleniu,szkolący mówili że od 1 kwietnia zmienia się ustawa o świadczeniach rodzinnych wiecie cość i że nie wlicza się stypendium przyznawanego np. z urzędu gminy takie szkolne na ciuchy czy książki.Czy to jest prawda. Ja wiem żewlicza się jako niepodatkowane.

Proszę rozwiejcie moje wątpliwości bo spać nie mogę :(
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 7:39

1. tak;
2. 0;
3. nie widzę żadnych zmian w tym zakresie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 8:02

nie mam nic do dodania ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 mar 2016, 8:42

Jezu dziękuję bardzo za odpowiedzi fachowców, bardzo ale to bardzo :D :D :D :D :D :D
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem