Becikowe czy się należy? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lip 2011, 10:48

Mam do was prośbę złożyła mi kobieta wniosek na becikowe i dostarczyła zaświadczenie od ginekologa, że \"zgłosiła się 27.07.2010r. do badania -stwierdzono ciążę bliźniaczą wielkości\"I moje pytanie jest takie czy należy się becikowe na takie zaświadczenie Bardzo was proszę o pomoc!!
~m..

Napisano: 13 lip 2011, 12:28

Mam do was prośbę złożyła mi kobieta wniosek na becikowe i dostarczyła zaświadczenie od ginekologa, że \"zgłosiła się 27.07.2010r. do badania -stwierdzono ciążę bliźniaczą wielkości\"I moje pytanie jest takie czy należy się becikowe na takie zaświadczenie Bardzo was proszę o pomoc!!
~m..

Napisano: 13 lip 2011, 12:52

zaświadczenie potwierdzające jedną wizytę lekarską masz? masz
~ula :)

Napisano: 22 lip 2011, 13:26

WRAZ Z MĘŻEM JESTEM OPIEKUNEM PRAWNYM I RODZINA ZASTĘPCZĄ DZIEWCZYNKI URODZONEJ 17 .02 .1995 KTÓRA OBECNIE URODZIŁA 18 .07.2011 DZIECKO . CZY JEJ NALEŻY SIĘ BECIKOWE .
~Jolanta

Napisano: 22 lip 2011, 16:49

w Polsce nikomu nic się nie należy najwyżej przysługuje. Ponieważ matka dziecka jest nieletnia zgodnie z prawem najlepiej by było gdyby Pani została opiekunem prawnym urodzonego dziecka i jako opiekun prawny złożyła wniosek o \"becikowe\" .
~Marcin

Napisano: 26 lip 2011, 23:19

Żadna osoba, np. rodzic małoletniej nie nabywa z mocy ustawy praw do opieki nad dzieckiem. Tylko sąd może zadecydować o ich przyznaniu.
~nona

Napisano: 26 lip 2011, 23:21

Matka może opiekować się dzieckiem faktycznie, jednak nie upoważnia jej to do samodzielnego występowania przed urzędami, sądami, do np. wyrażania zgody na uznanie ojcostwa dziecka.

Gdy sąd poweźmie informację, że dziecko nie ma opiekuna prawnego, postępowanie o przyznanie takiego opiekuna zostanie wszczęte z urzędu.

Tak więc, gdy rodzice nieletniej matki chcą reprezentować dziecko, mogą złożyć do sądu wniosek o ustanowienie ich opiekunami. Wówczas to on zadecyduje o przyznaniu tych praw.

Gdy brak chętnych do wstąpienia w obowiązki opiekuna, dziecko reprezentuje kurator ustanowiony przez sąd opiekuńczy.

~nona

Napisano: 26 lip 2011, 23:23

Należy także pamiętać, że wraz z osiągnięciem pełnoletności matka lub ojciec nabywają z mocy prawa władzę rodzicielską.
Jeśli matka jest niepełnoletnia, obowiązki rodzica może przejąć pełnoletni ojciec dziecka. Sąd nie wszczyna wtedy procedury o ustanowienie opiekuna, wystarczy, że władza rodzicielska przysługuje jednemu z rodziców. Aby tę władzę uzyskać należy najpierw uzbroić się w cierpliwość potrzebną do wywalczenia swych praw przed sądem.
Ojciec dziecka, nawet jeśli sam jest pełnoletni nie nabywa władzy rodzicielskiej. Ojciec może co prawda uznać swoje ojcostwo, ale do tego potrzebuje zgody matki. Matka niepełnoletnia nie może wyrazić skutecznie takiej zgody (może to natomiast zrobić opiekun prawny dziecka).

W razie problemów z uzyskaniem zgody opiekuna,albo w razie jego braku, ojciec, któremu zależy na uzyskaniu praw do dziecka powinien złożyć pozew o sądowe ustalenie ojcostwa. Przyznanie władzy rodzicielskiej będzie uzależnione od uznania sędziego. Przed wydaniem wyroku sąd wezwie do udziału w postępowaniu rodziców nieletniej matki (jako jej przedstawicieli ustawowych) oraz ustanowi kuratora dla reprezentowania praw dziecka.

~nona

Napisano: 26 lip 2011, 23:24

Nieletnia matka nie może składać samodzielnie żadnych prawnie wiążących oświadczeń. W niektórych sprawach może jednak działać wraz z przedstawicielem ustawowym np. swoim rodzicem. Zgodnie z oświadczeniem Ministra Pracy matka może zgłaszać się z wnioskiem o przyznanie świadczeń (zasiłku rodzinnego, z opieki społecznej, becikowego,) ale każdy jej wniosek musi poparty zgodą rodzica bądź innego przedstawiciela ustawowego.
Dopuszcza się też możliwość zgłoszenia urodzenia dziecka przez samą niepełnoletnią. Praktyka urzędów nie jest jednak w tym względzie jednolita.

~nona

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x