Becikowe - dowody osobiste - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 mar 2010, 13:52

Witam!
Mam pytanie Pani stara się o Becikowe i czy potrzebne są dowody osobiste rodziców czy wystarczy matki? Musi być ojca?
Dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
~Ona

Napisano: 19 mar 2010, 14:04

Najlepiej obojga rodziców. Masz pewność co do stałego meldunku rodziców.
~mosa

Napisano: 19 mar 2010, 14:04

my bierzemy i ojca i wprowadzamy w system. Mamy wtedy informację o całej rodzinie i w razie wydawania zaswiadczeń czy tym podobne, w kompie mamy rzetelne informacje. Ponadto pozwala to nam ustalić czy osoba jest z mnaszej gminy, a jeśli nie to mamy podstawe by chcieć zaświadczenie z innej gminy.
~sz

Napisano: 19 mar 2010, 14:16

Dziękuje Wam Bardzo Bo mam właśnie taki problem Bo nie można \"zdobyć\" dowodu drugiego z rodziców - samotne wychowywanie! A czy są jakieś przepisy odnoszące się do tego że trzeba dwa dowody osobiste? A czy np może być zaświadczenie o stałym zameldowaniu czy coś takiego lub nr i seria dowodu? Przepraszam za takie pytania:)
~Ona

Napisano: 19 mar 2010, 14:31

jak ma ojca to z jakiej racji samotne?
~kasia

Napisano: 19 mar 2010, 14:34

my rozwiazaliśmy ten problem tworząc sobie wniosek na becikowe z rubrykami gdzie wpisuje się matke i ojca dziecka łącznie z miejscem zamieszkania i zameldowania każdego z nich. Jak rozumiem masz samotne a więc jeśli osoba o nie wnioskuje to proś akt zgonu ojca albo zupełny akt urodzenia dziecka, a jeśli samotne w rozumieniu że razem nie mieszkają, to upieraj się bo przecież ojciec uznał dziecko i ma obowiazki wobec dziecka. A jeśli to nie poskutkuje na oświadczeniu od matki niech poda dane ojca i wystąpić do jego gminy z zapytaniem.
~sz

Napisano: 19 mar 2010, 14:53

Dokładnie -sz Masz racje:) Jest ojciec tylko nie mieszkają razem i jest problem z tym dowodem - więc jak to nie raz jest z tymi dowodami W dokumentach musi być w razie wydania zaświadczenia i czy nie mieszka w innej Gminie! Czyli mogłoby w ostateczności z Gminy być zaświadczenie o zameldowaniu jego? Dziękuje jeszcze raz
~Ona

Napisano: 23 mar 2010, 10:05

Tak to się załatwia te sprawy w Pcimiu Dolnym, jak jest czas na badanie dowodów ojca i jego zameldowania.
Ja natomiast nigdy przenigdy nie wymagałem takich informacji, a p/w dlatego, że brak jest podstawy prawnej do ich żądania, a po drugie że wolę pograć w jakąś gierkę on-line niż zawracać głowę sobie i petentom.
~07 zgłos się

Napisano: 29 mar 2010, 11:21

Ze względu na to, że kiedyś, jakeś małżeństwo wychapało 3 becikowe z 3 różnych OPS-ów (gdzieś w Polsce, choć nie wiem,czy to prawda, bo to tylko taka ciekawostka ze szkolenia...), to nasza władza każe trzepać choćby w teczkach IPN !

osobiście zgadzam sie z ~07 zgłos się - bo nie lubię bezczelnie nadużywać ...no właśnie czego ...?!!
Ale tacy jesteśmy.

(dać nam chocby tylko 1 dokument (lub artykuł) do obróbki, a już MY go ,, dobrze\'\'opracujemy choćby to miesiąc lub dłużej miało trwać... i zaangażujemy w ten tryb co najmniej : ja + koleżanka/ kolega + kierownik+ poczta+ kolejny kierownik OPS (dokąd piszemy pytanie) + kolejny pracownik tego drugiego ośrodka, + ewentualnie jego kolega + sekretariat+ dyskusja+ sprawdzanie+ odesłanie odpowiedzi... itd....
A co ciekawe jesteśmy wyjątkowo zdolnymi prawnikami i wiemy przeciez najlepiej....(choć właściwie wielu znas to tylko urzędnicy - wyrobnicy / bez wykszt. prawnego lub administr./)

A jak mówię, że może wystarczy telefon do tego 2 -go OPS-u, no może na dokładkę FAX - to oburzenie i blokada ! Ochrona danych ... itd... zła wola przełożonych, zero kreatywności, same podejrzenia... Biurokracja w POlsce ( ba, nawet w Europie) ,, nigdy nie zagaśnie, a kto znami nie ..../ ... trzaśnie\"
~M&B

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x