Becikowe i nieletnia matka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 sie 2015, 12:57

Wiem, ze tematów pewnie było już milion ale mam takich klientów:
ojciec dziecka pełnoletni, matka niepełnoletnia. Obydwoje widnieją na akcie urodzenia dziecka.
Kogo wpisuję do składu rodziny (wnioskodawcą jest ojciec dziecka) - ojca i dziecko czy ojca, matkę i dziecko?
martucha7

Napisano: 17 sie 2015, 13:03

ojca, matke i dziecko.
przecież jak wpiszesz tylko ojca i dziecko to zasiłek nie przysługuje bo nie ma ustalonych alimentów od matki dziecka
~o~

Napisano: 17 sie 2015, 13:07

Nie mówię o ZR tylko o becikowym.
martucha7

Napisano: 17 sie 2015, 13:47

kogo dochody należy uwzględnić przy ubieganiu się o zasiłek rodzinny przez opiekuna prawnego. Matka nieletnia ma urodzić i ojciec dziecka będzie nieznany.
justa84

Napisano: 17 sie 2015, 13:51

justa84 pisze:kogo dochody należy uwzględnić przy ubieganiu się o zasiłek rodzinny przez opiekuna prawnego. Matka nieletnia ma urodzić i ojciec dziecka będzie nieznany.
nieletnia może sama złożyć wniosek za zgodą przedstawiciela ustawowego - rodzica
jak jest opiekun prawny to tylko dochody dziecka
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2015, 14:01

...ojciec dziecka pełnoletni, matka niepełnoletnia. Obydwoje widnieją na akcie urodzenia dziecka....
pierwszy raz sią z tym spotykam, że w przypadku gdy dziecko urodziła nieletnia ojciec jest wpisany w akt urodzenia.. ale może coś przeoczyłam lub przepisy się pozmieniały w związku z tymi nowymi aktami urodzenia
*Ilona

Napisano: 17 sie 2015, 14:53

Też się zdziwiłam, jak zobaczyłam ten akt urodzenia (nowy) ale tak właśnie jest wpisane.
martucha7

Napisano: 24 sie 2015, 10:24

Podbijam temat. Pomóżcie jestem nowa i nieograniam. Matka pobiera ZR na dziewczynę. Ta dziewczyna jest niepenoletnia i urodziła teraz swoje dziecko. Ojciec dziecka pełnoletni. Podobno uznał dziecko (nie widziałam aktu urodz.). Matka dziewczyny a babcia została opiekunem prawnym. Kto na kogo i jak ma złożyć wniosek żeby było najłatwiej. poratujcie !!!!
~Mania

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x