becikowe sklad rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 gru 2015, 10:57

witam, mam takie pytanie: Mam osobę składającą becik na dwójkę dzieci objęta opieka prawna w październiku 2015 (nie maja ukończonych 18 lat). Małżonkowie mają 4 dzieci objętą pieczą zastępczą i 5 dzieci objętą opieką prawną. Kogo liczymy do składu rodziny? Proszę o pomoc
justtaaa

Napisano: 11 gru 2015, 11:00

i kogo dochód bierzemy pod uwagę?
justaa

Napisano: 11 gru 2015, 11:07

w skladzie rodziny tylko dziecko objete opieka prawna, na ktore opiekun ubiega sie o becik , i tylko dochod tego dziecka jelsi jakis ma
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2015, 11:56

A do składu rodziny nie bierzemy właśnie dzieci objętych opieką prawną?
Cielaczka

Napisano: 11 gru 2015, 12:01

dziecko objete opieka prawna nie ma rodziny :) inne dzieci, ktorymi opiekuje sie opiekun dziecka x nie wchodza w sklad jego rodziny, tak samo zreszta jak i opiekun - opiekun jest tylko wnioskodawca...Art. 5 ust. 11 - w przypadku, gdy prawo do swiadczen rodzinnych ustala się na dziecko pozostajace pod opieka opiekuna prawnego, ustalajac dochod uwzglednia sie tylko dochod dziecka..
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2015, 12:09

Chyba do tej pory źle robiłam w przypadku becikowego wypłacanego na dziecko, które zostało objęte opieką prawną. Jest kobieta, która stała się opiekunem prawnym, ma ona męża i jedno swoje dziecko, do tej pory ich brałam do składu rodziny, bez dziecka które zostało objęte opieką prawną, ale zgodnie z definicją rodziny to nie ma składu rodziny?? dobrze rozumiem??Jeżeli ta kobieta jest opiekunem prawnym a nie faktycznym, rodzicem nie jest...
Cielaczka

Napisano: 11 gru 2015, 12:16

nie rozumiem:) kobieta ubiegala sie o swiadczenie na dziecko objete opieka prawna a ty wzielas do skladu rodziny w tym wniosku wszystkich tylko nie tego wlasnie dziecka, na ktore przyznalas swiadczenie ??
gdyby pani ubiegala sie o becik na wlasne dziecko - to w skladzie jej rodziny bylaby ona, jej dziecka i maz, i nie byloby tego dziecka , dla ktorego jest opiekunem prawnym...jednak jesli wniosek dotyczyl dziecka objetego opieka prawna - to w skladzie rodziny nie moga pojawic sie ani maz ani wlasne dzieci opiekuna prawnego, opiekun prawny tez zreszta nie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2015, 13:06

Tak właśnie robiłam jak piszesz:(

Czyli w składzie rodziny będzie tylko dziecko objęte opieką prawną - tak reasumując???
Cielaczka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x