witam, mam takie pytanie: Mam osobę składającą becik na dwójkę dzieci objęta opieka prawna w październiku 2015 (nie maja ukończonych 18 lat). Małżonkowie mają 4 dzieci objętą pieczą zastępczą i 5 dzieci objętą opieką prawną. Kogo liczymy do składu rodziny? Proszę o pomoc
dziecko objete opieka prawna nie ma rodziny inne dzieci, ktorymi opiekuje sie opiekun dziecka x nie wchodza w sklad jego rodziny, tak samo zreszta jak i opiekun - opiekun jest tylko wnioskodawca...Art. 5 ust. 11 - w przypadku, gdy prawo do swiadczen rodzinnych ustala się na dziecko pozostajace pod opieka opiekuna prawnego, ustalajac dochod uwzglednia sie tylko dochod dziecka..
Chyba do tej pory źle robiłam w przypadku becikowego wypłacanego na dziecko, które zostało objęte opieką prawną. Jest kobieta, która stała się opiekunem prawnym, ma ona męża i jedno swoje dziecko, do tej pory ich brałam do składu rodziny, bez dziecka które zostało objęte opieką prawną, ale zgodnie z definicją rodziny to nie ma składu rodziny?? dobrze rozumiem??Jeżeli ta kobieta jest opiekunem prawnym a nie faktycznym, rodzicem nie jest...
nie rozumiem:) kobieta ubiegala sie o swiadczenie na dziecko objete opieka prawna a ty wzielas do skladu rodziny w tym wniosku wszystkich tylko nie tego wlasnie dziecka, na ktore przyznalas swiadczenie ??
gdyby pani ubiegala sie o becik na wlasne dziecko - to w skladzie jej rodziny bylaby ona, jej dziecka i maz, i nie byloby tego dziecka , dla ktorego jest opiekunem prawnym...jednak jesli wniosek dotyczyl dziecka objetego opieka prawna - to w skladzie rodziny nie moga pojawic sie ani maz ani wlasne dzieci opiekuna prawnego, opiekun prawny tez zreszta nie