bezumowne korzystanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 wrz 2022, 18:55

Klient składa wniosek o dodatek mieszkaniowy. Ma mieszkanie socjalne w którym mieszka od lat. Wniosek składa w miesiącu sierpniu br. Umowa najmu obowiązuje od 10 sierpnia. Wcześniej korzystał z mieszkania bezumownie. Miasto naliczyło z miesiąc poprzedzający złożenie wniosku inną stawkę za m2 mieszkania. Jest duża różnica między stawką najmu lokalu socjalnego a stawką za bezumowne (naliczyli jak za komunalkę). Co ja mam z tym zrobić. Miał ktoś taki problem? Nie znajduje podstawy dla odmowy bo faktycznie poniósł wydatek mieszkaniowy w lipcu. Mądre Głowy podpowiedzcie coś ;) Jak przyznam to będzie duża różnica i dodatek mieszkaniowy de facto przekroczy mi bieżące opłaty. Jak z tego wybrnąć?
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 02 wrz 2022, 8:19

Co ja mam z tym zrobić.
wyliczyć dodatek w oparciu o dokumenty, które złożył gościu ;)
Wcześniej korzystał z mieszkania bezumownie.
co nie znaczy, że nie miał tyt. prawnego do lokalu, ponieważ z tego co piszesz mieszkał za zgodą miasta ( płacił pewnie odszkodowanie czynszowe ) a wiec miał zastosowanie art 674 k.c.
Art. 674 [Milczące przedłużenie] Jeżeli po upływie terminu oznaczonego w umowie albo w wypowiedzeniu najemca używa nadal rzeczy za zgodą wynajmującego, poczytuje się w razie wątpliwości, że najem został przedłużony na czas nieoznaczony.
Nie znajduje podstawy dla odmowy bo faktycznie poniósł wydatek mieszkaniowy w lipcu.
podstaw do odmowey wg mnie niema
wydatki za miesiąc lipiec moim zdaniem należy przyjąć
Jak przyznam to będzie duża różnica i dodatek mieszkaniowy de facto przekroczy mi bieżące opłaty.
i co z tego ;)
pieniądze miasta i tak zostają w mieście ( tzn. miasto przeleje sobie kasę z jednego konta na drugie ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x