BIG - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 sty 2014, 10:17

Co jaki czas powinno wysyłać się informację o zadłużeniu dłużników do BIG????
~Iwona

Napisano: 30 sty 2014, 10:18

Ja wysyłam co 2 tyg.
~Referent

Napisano: 30 sty 2014, 10:21

I wszystkich dłużników czy tylko tych, którzy mają zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy?
~Iwona

Napisano: 30 sty 2014, 10:25

tych, którzy mają zaległości powyżej 6 mies., informacje wysyła się raz na 14 dni, a dłuznika informuje OWD raz na okres zasilkowy
~g

Napisano: 30 sty 2014, 10:28

wrzuć cie na to podstswę prawną, ze co 14 dni nalezy dług aktualizowac
~kiki

Napisano: 30 sty 2014, 10:28

ja wysyłam raz na 3 miesiące
~olka

Napisano: 30 sty 2014, 10:33

Aktualizuje sie 14 dni od wpłaty dokonanej przez dłuznika lub 14 dni po wypłatach świadczeń ponieważ z kazdą wypłatą Fa dług dłużnika sie zmienia.
~~~Kasia

Napisano: 30 sty 2014, 10:36

https://www.infomonitor.pl/biuro_prasowe ... a/483.html
Obowiązek dbania o aktualność danych w rejestrze BIG InfoMonitor, dotyczących dłużników alimentacyjnych leży po stronie podmiotu, który je wprowadził. Po wejściu w życie nowej Ustawy o BIG, ten nakaz odnosić się będzie zarówno do gmin, jak i konsumentów, którzy umieścili dane dłużnika alimentacyjnego w rejestrze BIG InfoMonitor. Te podmioty będą zobowiązane do rzetelnej aktualizacji przekazanych informacji. Nie usunięcie w odpowiednim czasie z bazy biura informacji gospodarczej danych o dłużniku skutkuje poważnymi konsekwencjami pieniężnymi. Wierzyciel ma 14 dni od daty całkowitej spłaty jego zobowiązania na wykreślenie takiej osoby z rejestru. Obowiązek aktualizacji danych dotyczy również częściowych spłat. Natomiast w przypadku zwiększania się kwoty zadłużenia raz przekazana informacja gospodarcza o zwłoce w wykonaniu zobowiązań pieniężnych może zostać aktualizowana, decyzja w tej sprawie należy do podmiotu, który przekazał informację do biura informacji gospodarczej.

USTAWA
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych)

Art. 18. 1. Wierzyciel przekazuje do właściwego biura informacje gospodarcze o wywiązywaniu się ze zobowiązań, o których mowa w art. 14 ust. 1 pkt 1 lub art. 15 ust. 1 pkt 1:

1) na wniosek podmiotu, którego dotyczy zobowiązanie, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku przez ten podmiot;

2) z własnej inicjatywy, za zgodą podmiotu, którego dotyczy to zobowiązanie, w terminie 14 dni od dnia wywiązania się z zobowiązania.

Art. 20. Wierzyciel jest obowiązany niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni od dnia trwałego zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej, rozwiązać umowę, o której mowa w art. 12 ust. 1.

Art. 47. Kto, będąc wierzycielem, w przypadku:

1) całkowitego wykonania zobowiązania albo jego wygaśnięcia,

2) stwierdzenia faktu nieistnienia zobowiązania,

3) powzięcia przez wierzyciela, który zawarł z biurem umowę, o której mowa w art. 12 ust. 1, wiadomości o odzyskaniu przez osobę utraconego dokumentu, o którym mowa w art. 17

- niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni, nie zażądał aktualizacji informacji od biura, któremu przekazał dane o zobowiązaniu lub o posłużeniu się cudzym dokumentem, podlega grzywnie do 30 000 złotych.

~Elmer

Napisano: 16 wrz 2014, 18:27

o co dokładnie oznacza "za okres powstania zaleglosci za okres dluzszy niż 6 miesięcy??"
Mam dłużnika, któremu wypłacane było FA przez 5 miesięcy. I mogę go umieścić w big czy nie?
Gość

Napisano: 17 wrz 2014, 10:05

a wprowadzacie zaległość z zaliczki?
KKaassiiaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x