bilans otwarcia konta 221 - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 sty 2014, 12:20

Mam pytanie czy wprowadzając bilans otwarcia konta 221 na nowy rok wprowadzanie danie dłużnika alimentacyjnego per saldem czy wprowadzanie bilans otwarcia kontrahenta saldem 221 Wn i 221 Ma? Mam problem bo program automatem robi persaldo ale skarbnik chce Wn i Ma a ja nie mogę znaleźć na obronę programu odpowiedniego przepisu żeby rozmawiać ze Skarbnikiem. Jeżeli macie jakiś przepis na odpowiedz na to pytanie to poproszę bardzo?
~Marysia

Napisano: 28 sty 2014, 14:53

saldo Wn 221 oznacza należność
saldo Ma 221 to chyba nadpłata
na pewno konto 201 ma dwa salda, ale 221 też?
~Kiniak

Napisano: 28 sty 2014, 20:06

Konto 221 jako konto syntetyczne może wykazywać dwa salda i bilans otwarcia musi być równy bilansowi zamknięcia.

Saldo dwustronne wynika z sumowania sald analitycznych kont będących uszczegółowienie konta 221.

Np. mamy dwa konta:

221-1 saldo Wn=200 Saldo Ma=0
221-2 saldo Wn=0 Saldo M=100

Saldo pierwszego konta wyraża kwotę należności do zapłaty zaś konto drugie kwotę nadpłaty.

Saldo konta 221 Wn=200 Ma=100
------------------------------------------------------------------------
Nie jest poprawnym prezentowanie stanu konta 221 przez podanie per salda gdyż obowiązuje zgodnie z art.7 ust.3 UoR zakaz kompensaty różnych co do rodzaju aktywów i pasywów.

------------------------------------------------------------------
Jeżeli te konta analityczne np. są kontami odzwierciedlającymi stan rozliczeń z poszczególnymi dłużnikami, to czy konta te mogą również wykazywać salda dwustronne ?. Oczywiście, że mogą gdyż istnieje dalsze uszczegółowienie tych kont w postaci ewidencji należności danego dłużnika. Każda z tych należności powinna być rozliczana oddzielnie gdyż należności te posiadają różne terminy zapłaty i powinniśmy mieć możliwość wyznaczenia kwoty należności wymagalnych np. do Rb-27S

Jeżeli konto analityczne pojedynczego dłużnika wykazuje saldo dwustronne to znaczy, że część należności jest niepłaconych i część należności jest nadpłaconych. Należy o ile jest to możliwe dokonać przeksięgowań nadpłat na należności niezapłacone danego dłużnika (przyjmując, że mamy do czynienia z aktywami i pasywami tego samego rodzaju) wtedy konto dłużnika w sposób naturalny wykaże saldo jednostronne.

~BDMB

Napisano: 29 sty 2014, 9:54

Dziękuje bardzo za odpowiedź:)
~Marysia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem