błąd pracownika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 maja 2011, 14:15

Witam mam pytanie
2,5 roku temu przyznałam zasiłek pielęgnacyjny przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Przez przypadek dopiero teraz to dostrzegłam, proszę mi powiedzieć co mam zrobić w tej sytuacji, czy konsekwencje ponoszę ja czy osoba pobierająca? bardzo proszę o odpowiedź.
~Aga

Napisano: 18 maja 2011, 14:23

a niepełnosprawność powstała po 21 r.ż ?????
może jednak jest dobrze:)
~ola

Napisano: 18 maja 2011, 14:26

możliwośc jest taka- wystąpienie do SKO celem stwierdzenia nieważności decyzji jako wydanej z rażącym naruszeniem prawa. jak SKO unieważni- wydanie decyzji poprawnej czyli odmowy na wniosek strony o zasiłek pielęgnacyjny, wydanie decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach rodzinnych (w oparciu o art. 30 ust. 2 pkt 4). oczywiście- nienależne świadczenia zwraca strona.
Dodam jeszcze, że uwalenie decyzji z tego powodu nie jest fajne pod kątem obowiązującej od wczoraj ustawy o odpowiedzialności urzędników na decyzje wydane m.in. z rażącym naruszeniem prawa (z tym, że kwestia poniesienia przez ciebie ewentualnych kosztów finansowych powiązana jest z tym, że osoba musiałaby w sądzie swych praw dochodzić). ponadto, jest kodeks pracy, czyli pracodawca może cie ukarać na nienalezyte wykonywanie swych obowiązków, przy czym jeżeli to kierownik (a nie ty) podpisywał decyzję, to on również ponosi odpowiedzialność za to, że jest ona błędna.
~myzucha

Napisano: 18 maja 2011, 14:28

ola niepełnosprawność powstała - nie można ustalić
~Aga

Napisano: 18 maja 2011, 19:25

Według naszego SKO (Kielce)- jesteś czysta. Mamy mnóstwo takich przypadków i odwołań od decyzji odmownych a SKO przyznaje.
~mkz

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x