błędnie wyliczony dochd do ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 maja 2016, 12:16

Witam. w ubiegłym roku przyznano mi ZR + dodatki (wielodzietność i rozpoczęcie roku szkolnego) na trójkę dzieci. Początek wypłat od listopada 2015. W br złożyłam wniosek o świadczenie wychowawcze i... okazało się, że wcześniej został błędnie wyliczony mój dochód. Nie powinnam dostać ZR w ogóle ( przekroczone kryterium), ale od stycznia "łapię" się zł za zł. Proszę o informacje co teraz, jaki powinien być sposób postępowania? Chcę zwrócić pieniądze, ale nie wiem ile. Nie mogę doprosić się o żadną decyzję ( ani o zmianie, ani o unieważnieniu decyzji pierwotnej czy też o zwrocie kwoty). Czy ewentualny zwrot podlega odsetkom? Jeśli tak to od kiedy będą naliczane? Sprawa trwa od ponad 4 tygodni bez efektów. Dziękuję.
orzeszek79

Napisano: 30 maja 2016, 12:18

jedyne prawne rozwiazanie to unieważnienie poprzedniej decyzji przez organ wyzszego stopnia, w takiej sytuacji nie nalicza się odsetek
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 maja 2016, 12:24

Tom. pisze:jedyne prawne rozwiazanie to unieważnienie poprzedniej decyzji przez organ wyzszego stopnia, w takiej sytuacji nie nalicza się odsetek

Czytałam wcześniej Państwa forum. Próbowałam rozmawiać i mówiłam właśnie o unieważnieniu przez SKO. Nie zgodzili się. Prawdopodobnie nie chcą przyznać się do błędu. Nie zamierzam wszczynać awantury, chcę po prostu wyjaśnić sprawę i oddać pieniądze. Pan poinformował mnie że on może zmienić decyzję. Tylko dlaczego tego nie chce zrobić?
Czy przy unieważnieniu decyzji muszę złożyć ponownie wniosek o ZR? I co wtedy z miesiącami od 01-04/2016, dostanę ZR czy dopiero od miesiąca złożenia ponownego wniosku?
orzeszek79

Napisano: 30 maja 2016, 12:30

po unieważnieniu należy ponownie rozpatrzeć złożony wtedy wniosek więc nic nowego nie będziesz musiał składać.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 30 maja 2016, 12:42

Dziękuję za pomoc. :D
Jeszcze jedno: czy wydział zasiłkowy ma określony ustawą czas, w którym musi wydać decyzję? Czy też może tak długo zwlekać? Co mogę zrobić ze swojej strony aby przyspieszyć termin rozpatrzenia?
I czy zwrot pieniędzy "musi" być poprzez wpłatę gotówki do kasy czy może być na konto? Otrzymałam od nich informację, że tylko i wyłącznie wpłata do kasy ( bo program nie przyjmie - Sygnity?)?
orzeszek79

Napisano: 30 maja 2016, 12:56

orzeszek79 pisze:Jeszcze jedno: czy wydział zasiłkowy ma określony ustawą czas, w którym musi wydać decyzję? Czy też może tak długo zwlekać? Co mogę zrobić ze swojej strony aby przyspieszyć termin rozpatrzenia?
o ile przepis szczególny nie stanowi inaczej jest to 30 dni z możliwością przedłużenia, chcesz przyśpieszyć to domagaj się wypłat z wydanej źle decyzji ;)
orzeszek79 pisze:I czy zwrot pieniędzy "musi" być poprzez wpłatę gotówki do kasy czy może być na konto? Otrzymałam od nich informację, że tylko i wyłącznie wpłata do kasy ( bo program nie przyjmie - Sygnity?)?
:lol: :lol: :lol:
forma wpłaty nie ma żadnego znaczenia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 30 maja 2016, 13:16

Dzięki.
orzeszek79

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x