Ja to bym to odmową wszczęcia, ale co ja tam wiem No i chętnie posłucham, bo mam podobnie. Jeden klasyczny, a że stronie się wydawało, że za długo kasy nie ma, to następny przez ePUAP
Uzasadnienie mamy takie (wcześniej takie mieliśmy do dodatku osłonowego):
W dniu ... Pan ... złożył wniosek o wypłatę bonu energetycznego. Ponadto strona w dniu ... ponownie złożyła przywołany wniosek w tożsamym przedmiocie. Informacją Wójta Gminy ... nr .... z dnia ... został przyznany wnioskodawcy bon energetyczny, który stanowi rozstrzygnięcie na wniosek złożony w dniu ....
W związku z powyższym wniosek złożony w dniu ... stał się bezprzedmiotowy, ponieważ organ I instancji dokonał rozstrzygnięcia o przyznaniu w/wskazanego bonu energetycznego w/w informacją.
Zgodnie z art. 105 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
Uwzględniając zaistniałe okoliczności prawe i faktyczne należało orzec jak w sentencji decyzji.