"W szczególności" nie oznacza konieczności sprawdzania każdego wniosku z deklaracją śmieciową.
Według art. 153 zasad techniki prawodawczej zwrot "w szczególności" oznacza przykładowy charakter wyliczenia (katalog otwarty). Wydaje się, że powinniśmy sięgać po te informacje w sytuacjach, w których istnieją uzasadnione wątpliwości, co do składu gospodarstwa, a nie obligatoryjnie.
A ja mam pytanie odnośnie dochodu wykazanego w urzędzie skarbowym. Wyczytałam, że w 2023r. i 2024r. trzynasta i czternasta emerytura była opodatkowana, czyli znów będzie nam wychodzić w Urzędzie Skarbowym. Będziecie brać od wszystkich decyzje z 13 i z 14? Bo teraz będzie widać po ZUS, że ktoś dostał dodatkowe świadczenie, czy macie na to inny sposób?
pismo ZUS
Szanowni Państwo,
z uwagi na wejście w życie ustawy o bonie energetycznym oraz zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia cen energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła systemowego, przesyłam kilka istotnych informacji, które ułatwią Państwu pozyskiwanie niezbędnych danych z ZUS oraz pozwolą utrzymać sprawną komunikację pomiędzy naszymi jednostkami.
Nasz Zakład udostępnia dla Państwa usługi w zakresie pozyskiwania danych na potrzeby realizacji bonu energetycznego.
Usługa rekomendowana.
Automatyczne pozyskiwanie danych z ZUS w ramach portalu Emp@tia. Jest to najszybsza możliwa ścieżka pozyskania danych z zasobów ZUS, dane udostępniane są w ciągu kilku minut.
Usługa alternatywna.
Elektroniczny wniosek OK-WUD – wniosek udostępniony jest na Platformie Usług Elektronicznych. Czas realizacji 7, 14 lub 30 dni w zależności od wskazanej przez Państwa podstawy prawnej.
W załączeniu przesyłam Państwu:
- prezentację, która opisuje dwie metody pozyskania danych z ZUS:
ü usługa automatyczna, którą już teraz Zakład udostępnia wybrane dane w postaci elektronicznej,
ü obsługi wniosku OK-WUD na PUE
- instrukcję pozyskania danych z bazy ZUS dla celu bonu energetycznego.
Jednocześnie informuję, że instrukcja dla samorządów, ma być zamieszczona na stronie Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
Ze swojej strony oferujemy Państwu wsparcie i pomoc w procesie pozyskiwania danych oraz wnioskowania.
W przypadku pytań proszę o kontakt telefoniczny 184498227
Z wyrazami szacunku
Piotr Sułkowski
Koordynator OK-WUD