brak danych składki społeczne przy rentach - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 lis 2016, 19:21

podczas weryfikacji w ministerstwie finansów empatia wykazuje brak danych w każdym przypadku pobierania przez osobę renty, czy w tych wszystkich przypadkach powinniśmy występować na piśmie do skarbówki ????
w tamtym okresie gdy jeszcze przynosili zaświadczenia w miejscu składki społecznej było 0 i była jasność czy teraz można bazować tylko na odpowiedzi z empatii?
jak wy robicie czy wystepujecie w każdym takim przypadku?
Justyna 83

Napisano: 18 lis 2016, 8:51

bardzo proszę o odpowiedz
Gość

Napisano: 18 lis 2016, 9:04

przy rencie nie ma odprowadzanych składek społecznych
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2016, 9:10

to czemu w empatii nie wykazuje 0 tylko brak danych?
czyli nie występujecie do US ?
to samo jest przy działalnościach tez brak danych....
Gość

Napisano: 18 lis 2016, 12:16

Elmer jak robisz w takiej sytuacji?
Gość

Napisano: 18 lis 2016, 14:08

Gościu przed chwila wprowadzałam dokumenty na szo człowiek ma rentę inwalidzką i z Emaptii ściągałam dochód z US bardzo ładnie było podane dochód - X kwota składki na ubezpieczenie społ- O, podatek - O
moze osoba dopiero w tym roku uzyskała rentę
anad

Napisano: 18 lis 2016, 14:17

nie wiem ale u nas przy ani jednej rencie nie ma podanych składek 0 tylko b.d.
i dlatego nie wiem czy muszę pisać do US bo brak danych to nie 0.....
Gość

Napisano: 18 lis 2016, 14:20

może dlatego,że my mamy tylko św. rodzinne i ponoć stary wykonawca tworzył dla nas empatię i między innymi dlatego centralna baza beneficjentów nie działa tak jak np. w 500+ i w przypadku meldunku w innej gminie musimy występować w drodze pisemnej do tych gmin o wydanie zaświadczenia ,że klient się u nich nie ubiega
Gość

Napisano: 18 lis 2016, 14:59

Emeryci i renciści od tych świadczeń nie mają odprowadzanych składek społecznych. Zawsze jest O (zero)
Natomiast trzeba ustalić składki ale na ubezpieczenie zdrowotne. Tych nie można pozyskać z EMPATII i trzeba albo pisemny wniosek do ZUS/KRUS albo zaświadczenie z ZUS/KRUS a jak kwota nie ma wpływu na uprawnienia bo dochody są niskie można przepisać z PIT40A. W Pit jest składka 7,75% a nie 9% więc troszkę zaniżona.
~o~

Napisano: 18 lis 2016, 17:19

a co z działalnością? u nas też zawsze brak danych przy składce społ. , jak jest u was ? piszecie do US?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x