brak koordynacji-koordynacja-brak koordynacji
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: brak koordynacji-koordynacja-brak koordynacji
Uchylasz od daty koordynacji, wysyłasz do ropsu, rops robi swoje, po otrzymaniu decyzji wklepujesz, ustalasz prawo w pozostałych okresach w których byłeś organem właściwym i tyle. Wstrzymywać wypłaty się nie powinno, bo nie ma podstawy prawnej.
Walka z wiatrakami since 1998.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
PS. Polskie prawo nie przewiduje czegoś takiego jak uchylenie decyzji "w okresie". Uchylenie eliminuje decyzję na stałe i całkowicie z obrotu prawnego, a w art. 23a masz dokładnie napisane co robić - uchylasz decyzję od daty koordynacji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: początkujący
- Kontakt:
Mi ROPS przysłał postanowienie, że zachodzi koordynacja od połowy lutego do połowy marca 2017. wypłaty poszły za ten okres. Chcą, żeby im uchylić za ten okres. Co mam zrobić? Uchylić od rozpoczęcia koordynacji i prosic klienta, żeby w kwietniu złozył kolejny wniosek? Czy uchylić na ten okres i wypłacać dalej z decyzji pierwotnej ( bo da sie tak w sygnity)?Iks pisze:PS. Polskie prawo nie przewiduje czegoś takiego jak uchylenie decyzji "w okresie". Uchylenie eliminuje decyzję na stałe i całkowicie z obrotu prawnego, a w art. 23a masz dokładnie napisane co robić - uchylasz decyzję od daty koordynacji.
co później? jak zaliczacie te wypłaty które poszły z naszej decyzji? przecież po wprowadzeniu decyzji marszałka będzie kolejny plan wypłat na te miesiące ci juz wypłaciliśmy!!!
pomóżcie, bo czasu juz nie mam...
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie musi składać wniosku, wniosek już jest - ten sam jeden, pierwotny, złożony we wrześniu czy październiku. Po prostu stosujesz wprost zapisy ustawy, uchylasz od daty koordynacji, wysyłasz do marszałka, marszałek ustala prawo w okresach kiedy był organem właściwym, potem po otrzymaniu decyzji robisz to samo, znaczy po prostu wydajesz kolejną decyzję. Jeśli jakieś wypłaty miały miejsce, to drugi raz nie płacisz, jeśli były wypłaty a się nie należało - robisz oddzielnie NP. Co do programu nie mam pojęcia, nie pracuję na sygnity, natomiast to jest kwestia trzeciorzędna. Wszystkie programy które mają akredytację ministerstwa powinny mieć funkcje pozwalające zrobić to poprawnie bez łamania przepisów.pytacz pisze:Co mam zrobić? Uchylić od rozpoczęcia koordynacji i prosic klienta, żeby w kwietniu złozył kolejny wniosek? Czy uchylić na ten okres i wypłacać dalej z decyzji pierwotnej
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/SR/FA
- Kontakt:
Ale mi osoba. która zajmuje sie ta sprawą powiedziała, zebym uchyliła tylko za XII 2016
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale tak się nie da zgodnie z prawem. Rób jak uważasz.
-
- Referent
- Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
- Kontakt:
Iks a co w sytuacji takiej jak Pan złożył wn. w kwietniu 2016 i miał płacone, w czerwcu zgłosił, że pracuje za granicą i wniósł o uchylenie, uchyliłam od dnia podjęcia zatrudnienia za granicą. W X.2016 Pan zgłosił, że już nie pracuje za granicą tylko w Polsce, dosłałam dokumenty, umowę do ROPS. Teraz w IV.2017 przyszło pismo z ROPS ze koordynacja zachodzi od dnia od którego uchyliłam (zgodnie z umową) do IX.2016, co mam zrobić od X.2016 do teraz? moge na podstawie tamtego wniosku z IV.2016 gdzie uchyliłam przyznanie, znowu przyznać od X.2016? bo za okres od VI do IX przyzna ROPS?
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tu jest mały problem bo uchylenie było na wniosek strony, a nie zgodnie z art. 23a ustawy - dlatego m.in. nie powinno się na wniosek strony uchylać decyzji przy okazji koordynacji, albo jak strona zgłasza podjęcie pracy za granicą. Normalnie w tej sytuacji dajesz do wypełnienia oświadczenie (to o pracy za granicą, którego zawsze żądają ROPSY) i wysyłasz, a uchylasz dopiero jak marszałek ustali od kiedy jest koordynacja. Może się też zdarzyć tak, że ty uchylisz decyzję już w okresie koordynacji i wtedy ona jest nieważna - nie było tak w tym przypadku? Szczerze, to ja bym chyba zrobił tak jak piszesz, w sensie potraktowałby to uchylenie jako normalne w toku sprawy (oczywiście jeśli było PRZED datą rozpoczęcia koordynacji ustaloną przez marszałka) i po uprawomocnieniu decyzji marszałka (tej ustalającej prawo do świadczenia), przyznał w okresach w którym jestem organem właściwym.
Oprócz brak koordynacji-koordynacja-brak koordynacji - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Utrata wpisana- sprawozdanie jej nie wykazuje
dobrowolna zamiana na rzeczową ?
Dla którego dziecka?
Wprowadzam uzysk i problem
Zasiłek dla bezrobotnych a teraz zasiłek macierzyński? PUP
sygnity - pouczenie
sygnity/dochód uzyskany
opieka naprzemienna bez wyroku sądu
Zbiory sygnity
Usunięcie członka rodziny z jej składu ?
niepoprawna decyzja ROPS
500+ a urlop ojcowski
Sygnity/raport
fluktuacja
Wypłata ROPS
wniosek 04-07.2016