brak płaty nienależnie pobranego świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 sty 2018, 10:08

Pomóżcie, proszę. Pani pobierała świadczenie, mimo iż nie powinna. Jej partner ją podkablował i wszystko wyszło na jaw. Decyzje wszystkie poszły. Pani nie odebrała decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach, bo pracuje w innej miejscowości, a mamie nie kazała odbierać. Decyzja podwójnie awizowana trafiła do nas. Po jakimś czasie wysłałam jej upomnienie, które odebrała. Później wysłałam jej upomnienie ostateczne, które znowu było awizowane. Pani nie wpłaca mi tej kwoty już długi czas. Co teraz powinnam zrobić? Jedni mówią, że do komornika, inni że do US... A ja po prostu nie wiem, bo pierwszy raz mam taką sytuację. Poratujcie mnie...
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 10 sty 2018, 11:20

upomnienie, tytuł wykonawczy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 11:39

a gdzie mogę znaleźć taki tytuł wykonawczy?
Natalia.św
Starszy referent

Napisano: 11 sty 2018, 8:14

AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 11 sty 2018, 8:54

Natalia.św pisze:Po jakimś czasie wysłałam jej upomnienie, które odebrała. Później wysłałam jej upomnienie ostateczne, które znowu było awizowane.
Generalnie robi się tylko jedno upomnienie, a potem od razu tytuł w przypadku braku reakcji. I to też nie jest tak, że idziecie stronie na rękę wysyłając dwa upomnienia, tylko jak się ktoś z kontroli mocno uprze to może pewnie to podciągnąć pod nienależyte starania zmierzające do odzyskania należności, albo jakąś przewlekłość? :roll: Jedno upomnienie, potem tytuł wykonawczy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2018, 11:56

Iks pisze:
Natalia.św pisze:Po jakimś czasie wysłałam jej upomnienie, które odebrała. Później wysłałam jej upomnienie ostateczne, które znowu było awizowane.
Generalnie robi się tylko jedno upomnienie, a potem od razu tytuł w przypadku braku reakcji. I to też nie jest tak, że idziecie stronie na rękę wysyłając dwa upomnienia, tylko jak się ktoś z kontroli mocno uprze to może pewnie to podciągnąć pod nienależyte starania zmierzające do odzyskania należności, albo jakąś przewlekłość? :roll: Jedno upomnienie, potem tytuł wykonawczy.
o kurcze... takie miałam polecenie kierownika, więc tak robiłam...
Natalia.św
Starszy referent

Napisano: 11 sty 2018, 12:55

To wynika z przepisów, poniżej link.

https://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 171483.pdf
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32