Nie wiem co zrobić. Wystąpiłam za pomocą Empatii o dochody ojca dziecka - brak deklaracji podatkowych za podany okres. Z ZUS jest ok 200 zł składek i okres ubezpieczenia od 01.10.2014 do 23.03.2015. Człowiek pracował w tej firmie w tym czasie , ale się nie rozliczył. Obecnie pracuje gdzie indziej. Tam jest i tak utrata. Twierdzi, że nie ma PITów. Czy, jeśli robię utratę to powinnam zobowiązać go do rozliczenia i przyniesienia zaświadczenia z US. Chłop jest nie wiadomo skąd, siedział w ZK, być może zgubił te PITy...
zgodnie z ustawą to strona ma Ci donieść dokumenty potwierdzające datę i wysokość utraconego dochodu inaczej wezwanie i bez rozpatrzenia jak nie dostarczy
Człowiek ma już nową pracę, mam dochód za drugi miesiąc. Uzgodniłam, że przyniesie mi świadectwo pracy z tamtej pracy z 2014 roku. Głowiłam się najbardziej tym, że się nie rozliczył i czy moim obowiązkiem jest zobowiązywać go do dokonania tego rozliczenia po czasie. Czy muszę uzależniać jego rozliczenie od przyznania zasiłku. Gdyby cały czas pracował i dochód z 2014 roku byłby podstawą to oczywiście musiałby się rozliczyć żeby dostać świadczenia, ale pracuje gdzie indziej i tego z 2014 i tak nie liczę.
nie masz podstawy prawnej do tego żeby zobowiązac petenta do rozliczenia z US. Ja bym wzięła od niego oświadczenie, że nie rozliczył się z US w 2014r. w związku z tym nie posiada pit do utraty